Vzdělávací institut Milouše Jakeše VIMJA

Vím já, stejně jako vy, jak jsme vnímali slavný projev Milouše Jakeše na Červeném Hrádku. I já jsem se tehdy Jakešovi smál. Při vzpomínce, jak jsme s přáteli komentovali tu nahrávku, se trochu stydím.

Jednak za to, že jsme v jistém ohledu byli příliš kritičtí (neboť projev Jakeš nečetl, ale mluvil spatra) a zároveň za to, jak jsme byli naivní v představě, že určitá prostoduchost je znakem hynoucího režimu, předzvěstí jeho konce a že nás snad čekají časy, v nichž naše nová politická reprezentace bude o několik stupňů lepší i co se týče rétoriky, včetně jejího obsahu.

Dnes se však domnívám, že pokud by byl založen VIMJA a držel by úroveň vzdělávání odpovídající úrovni zmíněného projevu z Červeného Hrádku, mohli by někteří naši politici dostat šanci pozvednout se ze své úrovně o jeden či dva stupně výše. Museli by ovšem docházet řádně a zodpovědně na lekce a nechodit za školu páchat atentáty na zdravý rozum obyvatel.

Uvedu příklad: Nějaký pan Novák zachytil kolující fejk o estonské prezidentce Kersti Kaljulaidové a estonském spisovateli Mikku Pärnitsovi.  Fejk byl inspirován tím, že se Mikk Pärnits na podporu manželství pro všechny nechal vyfotit v ženských šatech s prezidentkou Estonska. Blíže o vzniku fejku ZDE.

Pan Novák se chopil příležitost obdarovat svět a k fotografii napsal: Prezidentka Estonska a její syn rozhodněte, který z nich je kdo.

Něco tak třeskutě vtipného nemohlo ujít pozornosti našeho europoslance Ivana Davida,  a tak tweet pana Nováka retweetnul na svůj twitterový účet.

Dalším příkladem pracovitosti našeho předního desinformátora sloužícího Ruské federaci je jeho posudek (možná psychiatrický) úsměvu Jana Lipavského. Ať jsem se dívál, jak jsem se díval, viděl jsem jen normální úsměv normálního muže. Pan europoslanec je však jiného "názoru". Tohoto: "Prostoduchý úsměv se k výroku opravdu hodí".

Jak vnímají voliči SPD europoslance a předního desinformátora Ivana Davida, nevím. Možná si ve lžích a nejapnostech libují . Možná si přejí, aby jimi byl nadkriticky infikován i Evropský parlament a následně všechny orgány EU. Prostě něco jako konečné řešení všech nadějí na renesanci významu zdravého rozumu a elementární slušnosti.

https://pbs.twimg.com/media/FZ26s4EWIAAQwNg?format=jpg&name=small

Autor: Jaroslav Herda | sobota 13.8.2022 16:17 | karma článku: 14,10 | přečteno: 405x
  • Další články autora

Jaroslav Herda

Souhvězdí malé medvědice

26.4.2024 v 11:56 | Karma: 4,04

Jaroslav Herda

Něco Bukowskému dlužím

25.4.2024 v 18:49 | Karma: 8,38