Vyčistěte lampy své a přestaňte páchat škody,

chtělo by se říci těm křesťanským duchovním, kteří hlásají „pravou víru“. Neboť zbloudit mohou lidé všech vyznání. Nejen ovečky, ale i jejich pastýř.

Lidé asi nikdy nepřestanou hledat smysl života, klást si otázky a hledat odpovědi v potřebě přiblížit se pochopení velkého tajemství. Jednou z překážek bývá nekritické přejímání dogmat vzniklých nedostatečným pochopením a chybnými výklady myšlenek. Příklady bychom neměli hledat jen mimo křesťanský svět, mimo Evropu, za hranicemi České republiky. I pod naším křesťanským „svícnem“ můžeme najít temnoty, a zatracující netoleranci. Netoleranci možná pramenící z hlubokého přesvědčení. Zní to strašidelně, protože strašidelné to je. Slovem zatracující nemíním prosté odmítnutí, ale strašení křesťanů křesťany - věčným zatracením. Nevím, kolik je takových obcí, kde křesťanský duchovní káže svým ovečkám, že ovečky jeho křesťanského bratra nikdy nevejdou do Jeho království. Ale v obci, kterou nebudu jmenovat, tomu tak je. Jsem si samozřejmě vědom, že je nám všem zaručena svoboda vyznání. V tomto případě ta svoboda narušuje vztahy mezi lidmi. Nechci, aby má připomínka minulého režimu vyzněla lacině uštěpačně, jen mne napadá, že komunisti uměli vyhrožovat lidem třeba tím, že jejich dětem nebude umožněno studovat. Ale věčným zatracením…. Takový trest trvá o nepoznání déle, než jakýkoli režim. To by si naše svobodné křesťanstvo mělo uvědomit a posvítit si do vlastních řad. Svoboda kázat "pravou víru" může mít i podobu vyhrožování těm, kteří se svobodně rozhodli zvolit si cestu k prameni. Pokud někomu vyhovuje jít k němu pěšinou vedoucí hájem a ne pěšinou polní, neznamená to, že poutník jde do háje v sirných oblacích.

Je známo, že především děti mohou snadno uvěřit autoritám, dospělým lidem, kteří čertovsky zanesou jejich mysl představami vyvolávajícími obavy a strach. Jedno takové dítě bylo strašeno osobou blízkou podobným způsobem. V šesti letech bylo konečně zbaveno strachu z věčného zatracení, strachu z Boha. Bylo spíše zachráněno. Duchovním, kterému se podařilo vymluvit mu ty strašidelné, čertovsky vnucované představy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Herda | středa 26.9.2018 10:20 | karma článku: 8,46 | přečteno: 402x
  • Další články autora

Jaroslav Herda

Souhvězdí malé medvědice

26.4.2024 v 11:56 | Karma: 4,04

Jaroslav Herda

Něco Bukowskému dlužím

25.4.2024 v 18:49 | Karma: 8,38