Titulek roku.

Titulek může být vtipný, chytrý, přesný, podmanivý, rafinovaný i hloupě zavádějící. Ovšem ten, který mne zaujal a rozesmál, byl dokonalý.

Vzpomněl jsem si na něj znovu, když jsem v horkém letním dni po koupeli v rybníce míjel billboard s heslem  Za Babiše bylo líp. Musel jsem odtrhnout zrak, abych neztratil rovnováhu a směr.

Tak je to pravda, pomyslel jsem si. Nejenže to heslo opravdu vzniklo a žije, ale dokonce v této velkoplošné podobě.

„Taková prostá a všem srozumitelná slova. Takové, v dobrém slova smyslu, obyčejné, krátké sdělení přátelsky oslovující i nenáročného čtenáře. Nenavoněné, nehřmějící, neotřelé. Bez patosu, nijak se nevnucující tím mírným závanem nostalgie a svým až jakoby ostýchavým příslibem návratu do konejšivé náruče.“

Slyšel jsem řadu hodnocení z úst takových nenáročných čtenářů. Pokud v rozhovoru někdo vysloví kritiku na adresu Andreje Babiše, takový čtenář obyčejně reagoval: „No co, hlavně, že dává“. Nebo ještě častěji: „Ale nám důchodcům dává“.  Hotový Jánošík, napadlo mne, když jsem měl ten billboard bez nehody za zády.

Nechci vůbec zpochybňovat ekonomické důsledky války na Ukrajině. Za vlády Andreje Babiše opravdu válka v dnešní podobě na Ukrajině nebyla. A to je svatá pravda. Stejně jako to, že válku Ukrajině nerozpoutala vláda dnešní.

Nepochybuji o tom, že se mnozí lidé cítili pod křídly minulé vlády komfortněji. Například pan Pavel Černocký se dokonce ocitl v naději, že se stane členem Rady ČT a bude moci oslavit vyhazov redaktorů, jaké by Putin opravdu, ale opravdu v ruské státní televizi nestrpěl.

Všímám si, že dříve více lidí umělo skloňovat číslovky, stejně jako stupňovat přídavná jména a příslovce. Takže častěji můžeme slyšet, že je něco nejvíce sladké namísto nejsladší. První věta v titulku, který mne rozesmál, je sice správný třetí stupeň slova lépe, ale napsat: Za Babiše bylo úplně nejvíc nejlíp, je podle mne dokonalé vyjádření toho způsobu vnímání reality, které je předmětem blogu Marka Valíčka.

Dokonalá zkratka, která už v titulku předznamenává literární hodnotu a vypovídá o schopnosti autora si s jazykem pohrát. Možná by bylo osvěžením vedle blogera roku vyhodnocovat i titulek roku.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Herda | sobota 16.7.2022 12:14 | karma článku: 13,64 | přečteno: 457x
  • Další články autora

Jaroslav Herda

Souhvězdí malé medvědice

26.4.2024 v 11:56 | Karma: 4,04

Jaroslav Herda

Něco Bukowskému dlužím

25.4.2024 v 18:49 | Karma: 8,39