Snažím se vás pochopit, Stalinjugend

A myslím, že se mi to do značné míry daří, i když mne závěry nijak netěší. Ani já vás nepotěším, a to aniž bych z toho měl byť tu nejmenší možnou škodolibou radost. Nejprve k titulku – oškliví se mi stejně jako vám, přesto však předznamenává nepříjemná pojmenování skutečností.

Věřím, že by bylo zbytečné se vás ptát, jaký máte postoj k mladým neonacistům. Předpokládám, že podobný jako většina lidí. Prarodiče některých z vás nejen prožili československý protektorát. Někteří z nich prožili i mučení, věznění, utrpení. Možná vás někdy i uráží, že tito lidé ignorují nebo odmítají vzít na vědomí všeobecně známá fakta o projevech, důsledcích a obětech zvrácené moci. Možná u nich umíte pojmenovat příčiny jejich jednání, že ano? Ti chytřejší a moudřejší z vás jistě. Ti vědí, že ten jejich obdiv k silnému vůdci pramení z nespokojenosti. Co je fascinuje na Adolfu Hitlerovi? Že je to ta jeho byvší síla? Moc uskutečnit téměř cokoli a jakkoli. Ale k sektářskému adorování takového zločince nestačí jen pouhá nespokojenost s vnějším světem. Příčinou je spíše neuspokojení, které má kořeny uvnitř narušené osobnosti. Určitě jste si všimli, že někteří z nich mají tendenci popírat ty největší zrůdnosti doložitelné stohy nezpochybnitelného důkazního materiálu. Ti popírači jsou vlastně ti umírněnější. Těm by stačilo mít tu sílu, moc, respekt a být schopni uskutečnit svá přání. Ti smělejší jsou fascinováni i tou mocí nad druhými, třeba i tou absolutní.

A vás fascinuje na tom Stalinovi, Leninovi a Gottwaldovi co? Opravdu jen ta myšlenka spravedlivé beztřídní společnosti? Je mi to upřímně líto, ale ne. Není tomu tak. Na to byste je nepotřebovali. Navždy byste je odmítli, protože byste formulovali své vlastní myšlenky, prosté té nenávisti. Jsou to jen ikony síly a moci, placebo. A také strašáci. Prázdní a zbyteční, protože jejich myšlenky se utopily dávno v krvi jejich obětí. Vás také přitahuje ta jejich byvší síla a moc. A i mezi vámi jsou lidé, kterým by ta síla stačila.

Proto někteří z vás reagují konfliktně, někdy i nenávistně a povýšeně na připomínání historických faktů. Jak s těmi fakty zacházíte? Urážejí vás, odmítáte je a uchylujete se ke lžím, které napsali lháři, doufající v úspěšnou manipulaci. To je ale obranná reakce pramenící z vnitřního rozporu, a ten rozpor pramení z potlačovaného vědomí souvislostí. Stejně jako u mnohých neonacistů.

To, co vám vyčítám, se netýká jen vás. Týká se to i té části společnosti, jejíž podpoře se těšíte. Těch lidí, kteří by za příznivých okolností ty vaše strašáky opustily, ale protože jsou také nespokojení, představují si, že se jich zaleknou ti, kdo je ponižují a berou na hůl. Možná se domníváte, že jste si získali takový respekt, který vám umožňuje i beztrestné nezákonné jednání, ale měli byste se zamyslet nad tím, jestli to není jinak. Jestli nejste tolerováni i s těmi výše zmíněnými zesnulými „hrdiny“ jen pro tu roli strašáka, který odvádí pozornost od hlavních příčin nespokojenosti. A neschopni prozřít a stát se moderní levicí, sami se odsuzujete k neplodnému přežívání jako relikt minulosti, jenž bude právem značnou částí veřejnosti pohrdán za neúctu ke svobodě a bezohledné ignorování historických souvislostí. Jako byste se zasnívali do nereálného snu, k jehož uskutečnění už nikdy nemůže dojít (po zkušenostech) a stáváte se tak nedůstojnou pokřivenou berličkou jiným, také kulhavým, uchazečům o moc.

Autor: Jaroslav Herda | úterý 11.2.2014 5:15 | karma článku: 14,47 | přečteno: 1256x
  • Další články autora

Jaroslav Herda

Souhvězdí malé medvědice

26.4.2024 v 11:56 | Karma: 4,04

Jaroslav Herda

Něco Bukowskému dlužím

25.4.2024 v 18:49 | Karma: 8,37