Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejsem Frantysta ani Frantovec

Dočetl jsem se, že „havlisté“ se stydí za výraz „havlismus“. Blogg pana Pillmana, který toto tvrdí, získal vysokou karmu. Myslím, že především od odpůrců Václava Havla. Troufám si předpokládat, že lidé, kteří chovají úctu k Václavu Havlovi to nebyli. Už proto ne, že ti většinou nejsou tak hloupí (přestože výjimky potvrzují pravidlo).  

Jakoby intelektuální či  jakoby alespoň zdánlivě inteligentní zamyšlení či rozbor autora mohu však ocenit jen jako úspěšně sesumírovanou demagogii, která je děravá i lživá právě tak, aby upoutala vstřícnou pozornost lidí s negativním vnímáním pozitivních hodnot. Ti pak jsou tak vemlouvavou equilibristikou rozjařeni ke škodolibému přitulení k vratkému obsahu textu a k pohodlnému odkliknutí karmy. Mým velmi dobrým přítelem je jeden František. Ale nikdy, ani kdyby povstal do vysoké politiky, nebude ze mne ani Frantysta, ani Frantovec či Františkán. Byl by ze mne přítel Františka, který se stal například ministrem spravedlnosti. Ovšem, mohlo by se stát, že by František přišel s něčím zcela novým. S nějakým novým filosofickým pohledem, vlastní filosofickou teorií nebo se zcela ojedinělým řešením naší či světové ekonomiky. Pak ano. Pak, pokud bych byl takovou teorii schopen pochopit, přijmout a vyznávat ji, pak bych se třeba hlásil k tomu Frantysmu. Třeba ke směru ekonomiky, který by obsahoval i nějaký nekožený způsob privatizace.

Václav Havel však s ničím tak převratným nepřišel. Přišel s něčím, co však není doceňováno a ještě dlouho nebude a být ani nemůže. Ještě totiž není dost mrtev. Dost dlouho mrtev. Jako třeba Karel Čapek, který byl uštván lůzou. Přišel s něčím prastarým. Přišel s tím nejobyčejnějším, nejdůležitějším a uměl to formulovat velmi přesvědčivě a pravdivě. Lůza se z naší země nevytratila, ale Karel Čapek jí nepřekáží. Lůza si nepřipouští, že by ji Karel Čapek za určitých okolností iritoval stejně, jako ji irituje Václav Havel i po smrti.

Nemám na mysli názorové odpůrce Václava Havla. Lůzou míním ty, kdo předstírají názorovou odlišnost, zatímco pravda i jim samým zůstává často skryta. Pravda o příčinách té nenávisti, uštěpačné jízlivosti a slídění po záminkách k pohrdlivým vyjádřením na jeho hlavu. Autor se ve svém textu dopustil průhledně vemlouvavé demagogie už v titulku.

Příznivci Václava Havla se totiž nikoli stydí za příslušnost k “havlismu“, ale někteří tento výraz tolerují a jiní jej nepřijímají. Proč nepřijímají? Odpověď je prostá: Autor se dopustil i jiné demagogie slovy:

„Sice zdánlivě argumentují, že výraz havlismus používají odpůrci V. Havla, aby ho zesměšnili, ale tento argument neobstojí. Výrazy havlismus a havlisté jsou vytvořeny zcela organicky a korektně, přesně podle vzorů platónismus, platónisté, který je zcela neutrální“.

Ten argument neobstojí? Před kým? Jistěže před autorem textu! Neboť mnozí z příznivců Václava Havla vnímají oprávněně výraz „havlisté“ negativně. A neargumentují „zdánlivě“, ale prostě argumentují a dokonce zcela logicky.

Je lež, že výrazy havlisté a havlismus vznikly korektně. Po stránce jazykové ano. Téma ale není gramatika.

Pokud se někdo chce zamýšlet nad autorovými slovy, že Klausovci a Zemanovci jsou s těmito výrazy spokojeni, jsou na ně hrdí a za své hrdiny by někteří položili životy, jiní odložili živůtky, pak nelze než dodat, že je to jejich volba, jejich věc (zde není zcela jasné, co je myšleno těmi živůtky (zda část oděvu nebo malá žití k povznesení s hrdiny).

Závěrem musím ocitovat nejobludnější myšlenku pana autora: „Oni totiž považují sami sebe za lidi vyšší kategorie. Protože fandit Václavu Havlovi nepovažují za pouhou možnost, a to jen pro jednu část demokratů, ale za povinnost všech slušných lidí. Podle nich: kdo nefandí Václavu Havlovi, není slušný člověk nebo je to hlupák, neschopný Václava Havla pochopit. Bez výjimky.“

Prosím, nenechávejte se unést představou, že tato citovaná slova nemohou vyjadřovat nic jiného, než autorovu prostoduchost či hloupost. Může se jednat jen o nepříjemné nedorozumění či o nepřesně vyjádřenou myšlenku, že mezi příznivci kohokoli se najdou blbci. Autor možná nemířil těmito slovy na příznivce Václava Havla.  Možná jen na ty idioty, které on sám nazývá havlisty a z nichž já osobně neznám shodou okolností nikoho. Ale pokud chtěl autor říci jen toto: že blbci se najdou všude, ............. , pak to tedy nic objevného není, a navíc je to zbytečně dlouhé.

Autor: Jaroslav Herda | sobota 20.12.2014 18:40 | karma článku: 17,51 | přečteno: 784x
  • Další články autora

Jaroslav Herda

Jiri Ciz nam vesti, stane se nestesti. Vlastne, ze je tady - obeti jsme zrady.

Nebýt Jiriho Cize, dvanáct účastníku diskuse pod článkem pana Pokorného by možná nikdy nenahlédlo do politické situace České republiky zcela novým způsobem.

21.3.2024 v 2:37 | Karma: 15,09 | Přečteno: 508x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Herda

Jiri Ciz na stope bez nahubku

Jedním z projevů rozvíjející se občanské společnosti jsou přibývající iniciativy občanů pozvedajících svůj hlas navzdory vládnoucí moci. Inspirováno včera komentářem v diskusi pod článkem pana Pokorného.

20.3.2024 v 6:37 | Karma: 13,66 | Přečteno: 397x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Herda

"Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře", napsal Jiří Paroubek.

"Na celé čáře" považuji za hodnocení přinejmenším zavádějící či matoucí. Rozhodně nevhodné v tomto případě.

19.3.2024 v 7:38 | Karma: 20,65 | Přečteno: 480x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Herda

Kdo všechno je, xakru, kromě ministra vnitra Rakušana, bezpečnostním rizikem pro ČR?

Tak to fakt netuším. Ale spekulace o tom, že je Andrej Babiš rizikem pro Českou republiku, neobsahují některá relevantní fakta.

13.3.2024 v 18:53 | Karma: 14,49 | Přečteno: 530x | Společnost

Jaroslav Herda

Odložení voliči

Stává se, že silná slova znějí dál, přestože se z nich už vytrácí přesvědčivost těch, kdo se motají ve víru dění jako nudle v hrnci.

13.3.2024 v 1:56 | Karma: 7,66 | Přečteno: 250x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  19:09

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno 

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 296
  • Celková karma 13,46
  • Průměrná čtenost 1348x
Slova mohou povznášet i srážet. Mohou dávat pocit pozitivní sounáležitosti i pocit spojení v destruktivním vnímání. Upřímný a pravdivý novinář může někdy poskytnout podobná dobrodružství jako autor poezie - nečekané průhledy do vědomí souvislostí.

https://jaroslav-herda.mozellosite.com/blog/

Seznam rubrik