Má náš vztah k organizovanému zločinu v České republice prvky vlastenectví?

Možná více než za Klementa Gottwalda. Otázkou je, zda tyto prvky nejsou poněkud deviantní. Jestli časem nebudou hodnoceny spíše jako incesty násilné povahy v domácím prostředí.

Po vraždě investigativního slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové se tato tragická událost stala tématem pořadu Otázky Václava Moravce. Na otázku pravděpodobných aktivit ´Ndranghety v Česku oba hosté reagovali stejně. Omlouvám se předem za vyjádření svého subjektivního dojmu z jejich reakce, kterou jsem vnímal jako poněkud horlivou a zároveň jako by v ní zazněla určitá míra úlevy. Přesné znění si už nepamatuji. Bylo to zhruba takto: „Já takové informace nemám, pokud je snad máte vy, měl byste je poskytnout příslušným orgánům....“

Jedním z hostů byl Lubomír Zaorálek, který před několika lety pronesl velmi znepokojivou a přesvědčivou řeč na půdě Poslanecké sněmovny na téma prorůstání organizovaného zločinu do institucí státu. Není pro mne pražádnou úlevou, pokud v České republice zmíněná zájmová skupina nepůsobí. Nejsem na to dost přepjatým vlastencem. Nepřeji si, aby si všechno dělali Češi sami. Současně nejsem přesvědčený o nutnosti vypsat na všechny ekonomické aktivity výběrová řízení a trvat vždy na vypsání mezinárodní soutěže. Také si nemyslím, že bratrovražda je menší zločin, než vražda muže nepříbuzné krve nebo že oloupit vlastní rodiče je méně zavrženíhodné než náhodné kolemjdoucí jen proto, že to zůstane jaksi v rodině.

Když se stala paní doktorka Milada Horáková obětí zločinného spiknutí (organizovaného zločinu) a za svoji neposlušnost byla pověšena za hrdlo jako sprostý lapka, byl to čin čistě český? Těžko říci, když uvážíme přítomnost sovětských poradců, kteří projevovali rozmanitá přání a dá se předpokládat že byli někdy i velmi podmaniví.

Nedávno byla hostem v pořadu Pavla Soukupa paní Alena Vitásková, bývalá ředitelka Energetického regulačního úřadu. Nabyl jsem dojmu, že i ona je poněkud neposlušná. Pokud by Nejvyšší soud vyhověl dovolání nejvyššího zástupce Pavla Zemana, mohl by v osmiletém trestu odnětí svobody někdo spatřovat prvek vlastenectví u vědomí skutečnosti, že zde již sovětské poradce neubytováváme a zvládáme situaci podobným způsobem sami. V naplňování hesla Čechy Čechům? V jednom z článků Martina Fendrycha jsem nedávno narazil na slovo do té doby mnou nespatřené a neslyšené. Demoška.

Raději to ukončím pozdravem Karlu Krylovi se vzpomínkou na paní Vitáskovou.

 

Píšou, že u nás se setmělo

Demoška nebude krátká

Beránka vlkům se zachtělo

Sestřičko!

Zas se tu smráká

Autor: Jaroslav Herda | středa 18.7.2018 21:17 | karma článku: 13,94 | přečteno: 455x
  • Další články autora

Jaroslav Herda

Souhvězdí malé medvědice

26.4.2024 v 11:56 | Karma: 4,02

Jaroslav Herda

Něco Bukowskému dlužím

25.4.2024 v 18:49 | Karma: 8,00