Lustráti

Mistr ve svém oboru, a navíc velmi milý a vstřícný člověk. Dalo by se možná říci, že i nenápadný. O to více mne dnes překvapil, když jsme pod vlivem událostí trochu zavzpomínali. Celé dlouhé roky jsem nevěděl že  byl houževnatým odpíračem vstupu do KSČ a má vlastní zkušenosti i s Stb. Přišla na to řeč až dnes. Ví, jaké to je, když tato složka  státní moci zasahuje. Když pro pouhé podezření z kontaktu s hypotetickým nepřítelem přijedou povýšeně zvědaví pánové a odvezou nic netušící manžele k výslechu.  

Těch lidí je mnoho, kteří nikdy neuvěří komunistům. A já jsem vlastně rád, že paní poslankyně Semelová byla hostem v Hyde Parku. Její nehorázné vyjádření k popravě Milady Horákové, je, doufám, dost přesvědčivým varováním pro všechny lidi dobré vůle. Pro lidi mající opačný postoj ke zločinu. Kdyby se nějaká politická strana jmenovala třeba Strana harmonických vztahů v každé rodině, byl bych ochoten uvěřit, že její program směřuje ke zlepšení vztahů a že název vyjadřuje s nadsázkou stěžejní myšlenku. Ale jakákoli levice, bude-li mít v názvu slovo komunistická, zůstává  krajně podezřelou. Komunistům se po historické zkušenosti nedá věřit ani to, že by nakonec nezavřeli mému příteli i to jeho malé hodinářství.

A lustrace? Ani bych nechtěl vědět, jestli existuje nějaký záznam o mně nebo o příteli hodináři a co je v něm. Se zrušením lustračního zákona ale nesouhlasím. Zklamaly mne obě strany sporu. Ono to může být opravdu hořké pro člověka, kterého soudruzi pronásledovali a dnes se mu mohou navíc ještě škodolibě posmívat, že je pro pouhé zaevidování znevýhodněn, třeba i narozdíl od nich. Vždyď  novela zákona by byla, dle mého názoru, prosté, jednoduché a důstojné řešení.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Herda | sobota 15.2.2014 3:44 | karma článku: 7,57 | přečteno: 358x
  • Další články autora

Jaroslav Herda

Souhvězdí malé medvědice

26.4.2024 v 11:56 | Karma: 4,04

Jaroslav Herda

Něco Bukowskému dlužím

25.4.2024 v 18:49 | Karma: 8,39