Komunismus by padl i bez disentu

Byl jsem pomýlený a myšlenkově nebohatý, když jsem oslyšel hlasů nabádavých k věnování pozornosti myšlenkám svých odpůrců. A nemaje dosti fantasie, nechal jsem svou mysl uzavřenu výsledkům bádání bližních, zakvétajících rozmanitými květy, aniž bych nechal je v sobě dochovati. Dokvésti k zrání. Ploditi a doploditi.  

Osvobození (z filmu Bažanti)foto: super.cz

Dnes však se kaji, že byl jsem nedůvtipným. Že nebyl jsem mocen vcítiti se. A spěchaje zbrkle z debat mne obtěžujících, že zběhl jsem z nich povýšeně, aniž bych dohlédl do pramenů myšlenek vyvěrajících z krajin mne neznámých.

Dnes tedy odvolávám, připouštím a souhlasím. S těmi, kdo se pokoušejí přesvědčit lid, že k revolučním změnám v roce 1989 mohlo dojít jinak. Bez Václava Havla, bez disentu, bez opozice.

Avšak s jednou výhradou. Neb studentstvo by se nesešlo na Albertově v takovém počtu, nebýt všech projevů občanské neposlušnosti, které tomu předcházely. Nebýt vědomí o aktivitách Charty 77, nebýt rozhlasových stanic Svobodná Evropa a Hlas Ameriky, které iritovaly a zneklidňovaly komunistickou moc a prozrazovaly jeho slabiny, slabosti a selhání. Nebýt jejich zpráv o těch, kdo té moci statečně čelili a zůstávali nezlomenými a nezlomnými příklady k následování, dle vlstních sil a možností.

Pak ano. Pak by se dalo říci, že ten režim mohl padnout i bez disentu a opozice. I bez té nadějeplné snídaně Francoise Mitteranda s našimi disidenty 9. prosince 1988 (Rudolf Battěk, Jiří Di­enstbier, Miloš Hájek, Václav Havel, Ladislav Lis, Václav Malý, Karel Srp a Petr Uhl).

 

Francois Mitterand mohl místo toho jet někam do Jižních Čech střílet kachny, zatímco by francouzská tajná služba u nás hledala spolehlivé a statečné lidičky, na něž by se dalo trochu spolehnout a jejichž odvahu by se dalo.... tak nějak přibližně odhadovat z jejich vyprávění a z toho, jestli se po oslovení konspirujícími agenty neroztřásly strachy v představách stěží předvídatelného vývoje událostí

Ono to může být trochu komplikované – poshánět mezi při zdi kráčejícími lidmi takové demokraticky smýšlející osobnosti, které by měli odvahu i demokraticky konat. Takové, které by ustáli strach ze silových složek režimu, jenž by 17. listopadu bez obav zasáhl s tupohlavou povýšeností, arogancí a brutalitou proti mnohem menší skupině studentů. Takže by ty ne příliš prověřené uchazeče o budoucí svěřené pravomoci a moci musela francouzská tajná služba dostat nejrve za hranice a Vendéských lesích je nějaký čas léčit z leknutí do té doby, než by situace u nás byla znormalizována.

Po masakru na Národní třídě by ty naše hrdiny ale musela přivézt a instalovat do Národního shromáždění přinejmenším francouzská armáda, což by patrně probudilo nikoli blanické rytíře, ale české zbrojnoše ČSLA spolu s Rudou armádou - shodou okolností dočasně byvakující právě u nás. Třetí světová válka?

Ale změny by to byly nepochybně revoluční. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Herda | pátek 17.1.2014 9:46 | karma článku: 11,78 | přečteno: 1163x
  • Další články autora

Jaroslav Herda

Souhvězdí malé medvědice

26.4.2024 v 11:56 | Karma: 4,04

Jaroslav Herda

Něco Bukowskému dlužím

25.4.2024 v 18:49 | Karma: 8,38