Když výběr pokut převezme gang (§ 171)

Tramvaj zastaví a pro vystupující se otevřou jediné dveře, na rampu - refíž, kde jsou již očekáváni. Malinko takvý výstup sice zdržuje, ale výběrčí se zbrojnoši za zády mají času dost. Falešní revizoři s falešnou městskou policií to asi nejsou, ale umějí vyvolat překvapivé asociace. Cestující musejí předkládat jízdenky ve dveřích, neboť ty jsou zataraseny výběrčími, aby se případní černí pasažéři nerozutekli (aby se zbrojnoši nemuseli případně hýbat). Až na to zdržení se ale nikomu nic nestane, žádná kontrola žlutých hvězd nebo něco podobně ponižujícího se neděje. Revize cestovních dokladů probíhá bez jakýchkoli projevů xenofobie a bez účasti služebních hafanů. Pro všechny jeden nedůstojný metr.  

Na netu jsem se dočetl, že například v Českých Budějovicích podobný "gang" ještě neoperuje. Alespoň přepravní řád MHD takový způsob výběru pokut zatím neumožňuje. Pokud by se České Budějovice také neubránily, možná bude opsáno z přepravního řádu MHD města Liberce, že „pověřené osoby sami rozhodují o způsobu kontroly“ (pravomoc neslýchaně bezbřeze nedefinovaná).

Možná se vydám někam do Evropy, abych poznal tamní mravy. Dětskou tvář již dávno nemám, tak se nemusím bát, že mě někde odchytí sociálka, aby mne výhodně prodala. No, myslím, že bychom se tomu fašounkování měli malilinko vzepřít v té naší Evropě. Ne-li dokonce adekvátně.

Autor: Jaroslav Herda | úterý 9.12.2014 15:00 | karma článku: 19,61 | přečteno: 1186x
  • Další články autora

Jaroslav Herda

Souhvězdí malé medvědice

26.4.2024 v 11:56 | Karma: 4,04

Jaroslav Herda

Něco Bukowskému dlužím

25.4.2024 v 18:49 | Karma: 8,38