Kauza údajného čučkaře Lukáše Nečesaného připomíná padesátá léta

Když svět navždy opustil J. V. Stalin, následován Klementem Gottwaldem, sovětský režim i ten náš polevily v krutostech páchaných na svých lidech. Nejhorší zinscenované procesy s odpůrci režimu byly u konce.

Po shlédnutí pořadu Jaromíra Soukupa, v němž byli hosty právníci ze spolku Šalamoun a Lukáš Nečesaný se svým otcem, mám další pochybnosti o kvalitě naší demokracie. O tom, že žijeme v právním státu. Člověk by neměl příliš dát na dojem, ale přesto si dovolím poznámku, že Lukáš Nečesaný nevypadá na loupežného vraha, ani na to, že by měl zapotřebí oloupit kadeřnici. I kdyby měl nějaké skrývané temné sklony, neumím si představit, že by inteligentní mladý muž cestou z angličtiny zahořel tak silnou touhou oloupit kadeřnici, že by neodolal spatřeným březovým polenům a v zápětí by s jedním z nich v ruce vstoupil do kadeřnictví. Takto by to provedl, domnívám se, možná nějaký zoufalec. Čučkař.  Narkoman na kříži bez koruny v kapse. Proč Lukáš Nečesaný údajně zaútočil březovým polenem? No přece proto, že poblíž měl někdo u domu březová polena.

Neumím si představit ani stav, v němž by lupič po útoku vyšel z kadeřnictví s březovým polenem v ruce. S polenem a ještě zkrvaveným. Krev na bílé bříze by byla hodně nápadná. Zkrvavené poleno se nenašlo. Nepředpokládám, že by je Lukáš Nečesaný po brutálním útoku pozřel.

Kde domov můj? Tam, kde zavání borový i březový háj. Tam, kde se orgány činné v trestním řízení ocitají v háji. V důkazní nouzi. Tam, kde mladý muž žije pátým rokem ve stresu a strachu. Tam, kde bezpečnostní expert generál Arond Šándor vyjadřuje své znepokojení nad nízkou vymahatelností práva, což pokládá za oslabování demokracie a logicky i příčinu oslabování důvěry občanů v právní řád. Co by se asi stalo, kdyby lidé vyšli do ulic na podporu Luáše Nečesaného? Asi se nemýlím, když si představím, že by zaznívaly pokřiky (okřiky), že máme věřit orgánům činným v trestním řízení a vyčkat došetření. A mlčet. A že uvědomělý občan demokratické země  má výkonné a soudní moci dopřát klid na práci. Na mizernou práci? Na pomalou? Na bezohlednou?

Také mívám u domu polena do krbu. Ale z ulice nejsou vidět. Nemusím se tedy obávat, že by mohla někoho dostat do žaláře jen proto, že tam jsou.

Autor: Jaroslav Herda | čtvrtek 13.12.2018 19:23 | karma článku: 20,35 | přečteno: 712x
  • Další články autora

Jaroslav Herda

Souhvězdí malé medvědice

26.4.2024 v 11:56 | Karma: 4,04

Jaroslav Herda

Něco Bukowskému dlužím

25.4.2024 v 18:49 | Karma: 8,37