Havlovou třídou Prvního máje

Je ta či ona  ulice dost široká a dlouhá nebo dost úzká a křivolaká, aby se mohla jmenovat Havlova? Myslím, že by nám mělo jít o něco jiného. Například o to, abychom po těch nedůstojných dohadech za pár let, už bez více či méně inteligentního humoru, nedopustili to, co už tu bylo nejednou s jinými ulicemi a náměstími. Trvalo to hodně dlouho, než jsme si dovolili všem těm třídám, ulicím a náměstím vrátit jména, která jim dali naši předci po vzniku Československa.

foto: theguardien

Po roce 89 jsme ty Marxe, Engelse, Leniny a Gottwaldy zase připravili o ty „jejich“ ulice, zase jsme si vzpomněli na své a hrdiny kdysi uctívané, potom prodané a prodávané. Od té doby tu máme zase Rašínovo nábřeží, ulice T.G. Masaryka, ulice Milady Horákové ....

 

A dnes si lidé troufají beze studu polemizovat o tom, jestli by ta či ona ulice, divadlo nebo dokonce letiště nějak neutrpěly takovým jménem. Vždyť on ten Havel nebyl jen umělec –spisovatel, autor divadelních her, divadelní kritik. To by se dalo ještě uznat a pojmenovat po něm nějakou tu ulici, když tak činíme inspirováni jinými známými osobnostmi z řad umělců, ze světa kultury, vědy .... Ale bývalý prezident! To už je opravdu trochu trapné. A navíc ta ostuda, že je to i bývalý vězeň! Čí je to ostuda? To je, oč tu běží!

 

Proto bychom v sobě měli nechat působit myšlenku na něco podstatného. Na to, abychom jednoho kalného dne zbaběle nezačali zase přejmenovávat ulice Václava Havla. Třeba  na ulice V.I.Lenina, Radovana Krejčíře, Josefa Urválka,Viktora Koženého, Petra Kotta nebo Kmotra Kmotriče Buranova.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Herda | středa 18.12.2013 15:29 | karma článku: 9,50 | přečteno: 399x
  • Další články autora

Jaroslav Herda

Souhvězdí malé medvědice

26.4.2024 v 11:56 | Karma: 4,04

Jaroslav Herda

Něco Bukowskému dlužím

25.4.2024 v 18:49 | Karma: 8,39