„České století“ - setkání s Václavem Havlem

Ani v nejmenším bych nechtěl říci, že téma díla je Václav Havel. Přesto se domnívám, že mnoho diváků a pamětníků si bylo dobře vědomo, že ztvárnit Václava Havla tak, aby film nepřipomínal spíše dokument, nebude snadný úkol. Že nebude snadné nejen najít vhodného herce, ale i schopného nastudovat postavu Václava Havla, který byl sice člověkem spíše nenápadným, přesto však s množstvím charakteristických prvků, jejichž zvýraznění by mohlo karikovat a potlačení naopak značně ochudit dílo, jež má-li být uměním, musí být věrohodným a pravdivým, s využitím uměleckých prostředků.

Marek Daniel mne dojal. Věřím, že tato jeho role je v jeho umělecké kariéře velmi významná a už nezapomenutelná. Ostatní herecké výkony nehodnotím nikoli proto, že bych byl zklamán, ale proto, že pro tuto chvíli chci vyjádřit především jedno své přání:

Aby „České století“ připomnělo, že „Sametová revoluce“ nebyla uličnickou revoltou, v níž měl Václav Havel možnosti, jichž nezodpovědně nevyužil. Dlouhá léta opakované stesky a výčitky, že měl tak či onak zatočit s těmi a oněmi ve mně vždy vyvolávají otázku, zda by ty nejhorlivější kritiky na jeho místě zachránilo před strachem zaslepení mocí nebo pleny pampers.

Autor: Jaroslav Herda | pondělí 1.12.2014 17:40 | karma článku: 14,17 | přečteno: 1172x
  • Další články autora

Jaroslav Herda

Souhvězdí malé medvědice

26.4.2024 v 11:56 | Karma: 4,04

Jaroslav Herda

Něco Bukowskému dlužím

25.4.2024 v 18:49 | Karma: 8,38