Ale kdo sáhne na dítě,.......!!!

Nějak se řeč stočila na kriminálníky a kamarád vzpomněl, jak často končí pedofilní násilníci. Známe to i z mnoha filmů, v nichž takový vězeň končí nějakou smrtelnou nehodou. Nechtěl jsem s kamarádem tohle téma dál rozebírat a zatížit ten rozhovor hlubší analýzou.

Jen jsem si všiml gesta jeho ruky a mimiky. Jako by pohybem dlaně bez váhání uzavřel pomyslnou nádobu. Jakoby verdikt spravedlivého soudu. Vyjádřil postoj, jaký mívají i někteří členové vězeňské stráže. Ale něco chybí doplnit k hlubšímu pochopení toho pocitu uspokojení, že spravedlnosti bylo učiněno za dost. Něco je ještě třeba si připustit. To, že i vrahové a bezohlední lupiči za takových okolností získávají jakoby jinou kvalitu. Jako by se  stávali téměř hrdiny, nástrojem spravedlnosti. Je tomu opravdu tak? Není to do značné míry sebeklam?

Vůči komu by se mohl negativně vymezovat loupežný vrah? Vůči komu by se mohli ještě vymezovat jemu podobní? Není to přece jen především příležitost prožít si pocit, že je tu někdo, kdo je větší hříšník? Někdo, jehož usmrcení může přinést člověku obtíženého nejednou těžkou vinou pocit určité morální převahy a pocit vykonavatele spravedlnosti?

Stačí si jen představit následující situaci: Bezohledný loupežník vybílí nějaké už tak chudé rodině byt, kde sebere vše, co má nějakou cenu. Rozbité okno přiláká dalšího recidivistu, který je překvapen vracející se manželkou a matkou osmileté dcery. Manžel a otec nalezne svou manželku vážně zraněnou. Snaží se jí poskytnout pomoc a současně volá sanitu a policii. Dcera, které měl jít naproti, jde sama domů a je napadena pedofilním násilníkem, jenž ji zanechá ležet umírající v krvi.

To bude tedy v kriminále slávy, až se ti první dva pachatelé pomstí na tom třetím a prožijí si ten sebeklamný pocit morální převahy!!!

Ono je to velmi ošidné i v jiných případech. Například, když extrémní levice mající shovívavý postoj ke zločinům minulosti varuje před tuneláři, zkmotřenci a nesvobodou. A ti pravicoví extrémisté inklinující k otrokářskému podvázanému volnotrhu mají podobné obavy o tu naši svoboděnku. To určitě ....  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Herda | úterý 18.2.2014 16:23 | karma článku: 7,97 | přečteno: 1276x
  • Další články autora

Jaroslav Herda

Souhvězdí malé medvědice

26.4.2024 v 11:56 | Karma: 4,04

Jaroslav Herda

Něco Bukowskému dlužím

25.4.2024 v 18:49 | Karma: 8,39