Covid 19: V boji s přírodou lze jen čestně remizovat

Pokud někdo tvrdí, že člověk vyhrál nad přírodou, šíleně se mýlí. Člověk může vyhrát stovky bitev, ale v konečné bitvě vyhraje vždy příroda. 

Stejné je to s Covid 19, pokud budou karantenní opatření účinná, dojde k zastavení pandemie, ale Covid 19 už bude navždy mezi námi. To co nestihne letos, vybere si příští rok. Jedinou šancí je mít co největší množství odolných jedinců, ale kde je vzít? Jsou dva možné způsoby: najít vakcínu a ve volné chvíli, tedy pokud nějaká bude, dostatečně proočkovat populaci nebo mít velké množství jedinců s přirozeně vytvořenými protilátkami. Jak toto zajistit už řekl prof. Pirk:

 https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/100024/pirk-koronavirus-politici-zneuzili-meli-bychom-se-nakazit-vsichni-vadi-mi-kdo-vladne-chci-vstup-do-ksc-odcinit.html

nebo zkoušeli a zkouší v Anglii. Bohužel tento přímočarý způsob má velký etický rozměr a to, když se vymkne kontrole jako v Itálii, kde došlo k zahlcení zdravotnictví a na koronavirus umírají i lidé, kteří by v případě dostatečné lékařské pomoci přežili i při současných znalostech o této nemoci. Kromě starších lidí, umírá i velké množství lidí v první linii, vystavených velkému psychickému a fyzickému vyčerpání.

Jak se šíří klasická chřipka a jakým způsobem na jaře odezní? Lidé na kritických pozicích jsou povinně očkovaní nebo se očkují ve vlastním zájmu. Kritická část populace je také částečně proočkovaná a velké množství populace má přirozenou odolnost proti nákaze. Takže potom, co se nakazí dostatečné procento populace, už chřipka nemá kde brát a přirozeně vymizí. 

Jak tedy na koronavirus?

Rozdělit území na uzavřené oblasti, vybrat území, kde se bude epidemie šířit.

1, vystěhovat kritické jedince - vážně nemocné a věkovou skupinu nad 65

2, vybavit obyvatele léky a potravinami

3, nepoužívat roušky, nechat vir šířit

4, zajistit psychologickou podporu, obyvatele na území fyzicky nepřetěžovat

5, pokud to bude možné, přesouvat na území lehce nemocné z ostatních oblastí pro získání času

6, po ustoupení epidemie a zajištění bezpečného prostředí vrátit zpět rizikové skupiny a pokračovat od bodu 1

Boj s bojovníkem přírody nemůžeme vyhrát, můžeme jen čestně remizovat. Kdy dojde k remíze můžeme ovlivnit jen způsobem boje. K remíze v Itálii dojde brzy, ale za jakou cenu?

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Haluza | neděle 22.3.2020 22:02 | karma článku: 5,52 | přečteno: 168x