Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stejně vás SEMELem!

Dnešní den je pošmourný z několika důvodů. Důvod první - venku je hnusně. Důvod druhý - připomínáme si smutné výročí změny režimu, kdy demokracie, unavená, dostala tvrdý direkt. Mátožně vstala až po jedenačtyřiceti letech. Důvod třetí - úžas nad stále větší neomaleností a drzostí (co se nám může stát, že?) diskutérů, obhajující minulý režim a hanící zastánce pořádků dnešních.

S počasím těžko něco uděláme. Ono smutné výročí připomínáno je a vcelku hojně. Naštěstí. Je dobré vědět, že se svět ještě nezbláznil. Je dobré připomínat jména jako Toufar, Horáková, Píka a s nimi i masu dalších, postižených za své názory, které se neshodovaly s představami těch, co měli moc.

Pokud dnes někdo řekne, že holokaust nebyl a že Osvětim byla jen víkendovým táborem, hrozí mu (oprávněně) poměrně mastný trest. Pokud někdo řekne, že Milada Horáková se přiznala dobrovolně, že pozvání vojsk Varšavské smlouvy (byť ne celé) bylo naprosto v souladu s přáním všech československých občanů, nemusí se nijak obávat trestního postihu. Buď se tomu člověk zasměje, mávne rukou, co že to zase ta divná partaj mele nebo prostě jsme zhýčkaní představou, že se nám nic takového stát nemůže. Prostě, hostorie se neopakuje. Omyl.

Naštěstí se už ledy přeci jen hnuly. Po vystoupení jisté soudružky v jistém pořadu se zvedla vlna nevole a první trestní oznámení za výše zméněné výroky leží již na stole státního zástupce. Estébáci, kteří se cvičili na jistém disidentovi, odešli od soudu s nepodmíněným (a jedním podmíněným) trestem.

Komunismus je stejně zvrhlý jako nacismus, resp. fašismus. Tresty za jejich obhajování, schvalování a propagaci by měly být stejné (alespoň, pokud stále platí, že jsme se dohodli na demokratickém uspořádání naší společnosti).

Podobné výroky jako u jisté soudružky, lze najít i v různých diskusích na různých zpravodajských serverech, které jsou častokrát i horší v tom, že urážejí ty, co s nimi nesouhlasí. Je to smutné, ale je to tak - demokracie a svoboda vyjádřit svůj názor jdou spolu ruku v ruce.

Kdysi jistý spisovatel, odsouzený mimo jiné i za vtip o jistém prezidentovi v normalizační éře, ve svém díle popisoval nejen zrůdnost komunistického režimu, ale také jeho absurditu. Zajímavá, ale i děsivá, je zmínka o trvalém otisku okované bachařovy boty na odsouzencově čele za jakýsi pohřešek, kdy si nevzdělaný bachař smlsl na intelektuálovi.

V tom je rozdíl mezi těmito dvěma systémy - pokud budu odsouzen, tak určitě ne za vtip o prezdentovi a okovaný otisk na čele mi hrozí spíše od některého z extremistů - a je jedno zda pravicového či levicového. Od bachaře asi těžko.

V tomto kontextu je nutno i vnímat výroky jistých představitelů strany s třešničkami - zkusíme, kam až můžeme zajít, co nám ještě projde a pak se uvidí. Popravit nás nemůžou, stejně to už tak nikoho nezajímá jako dřív, neber nás vážně...

Mě osobně to trochu připomíná dobu před Únorem, který soudruzi nazývají vítězným.

Prostě nás SEMELou...

Autor: Jaroslav Franc | úterý 25.2.2014 16:55 | karma článku: 23,23 | přečteno: 1004x
  • Další články autora

Jaroslav Franc

Biker

Každé léto bylo pro mě kdysi vrcholem – užil jsem si jak já, tak i moje kolo. Když venku vyloženě nepršelo, vyrazili jsme společně brzy ráno, abychom se pozdě večer, kdy ve městě svítí lampy s nezbytným vějířem roztodivného hmyzu a zní bujaré pokřik místních opilců, vrátili domů. Dávali jsme si oba do těla. Silničky, lesní cesty, táhlé stoupáky a prudké sjezdy. Měli jsme spolu také pár nepsaných dohod. Já promažu pořádně řetěz, ty mě povezeš až se namažu zas já. A nikdy nebudeme mluvit o tom, co jsme zažili onoho hnusného, parného léta roku 1968. Alespoň dokud neuplyne hezká řádka let.

14.7.2014 v 23:15 | Karma: 8,80 | Přečteno: 389x | Diskuse| Letní povídka

Jaroslav Franc

Nelustrovat, vládneme!

Nikdy jsem neměl rád Komanče. Fandil jsem spíše Apačům, koneckonců v jejich čele stál čestný Vinnetou, kterému vydatně pomáhal Old Shatterhand. Karla Maye podezírám, že alespoň touto cestou se vypořádal s jiným Karlem - pohádkářem, který mu konkuroval, Marxem. Jistou dobu to vypadalo, že jsme se s Komanči vypořádali (konečně) i u nás. Ale ouha!

7.2.2014 v 15:10 | Karma: 11,55 | Přečteno: 425x | Diskuse| Politika

Jaroslav Franc

Dobré místo pro život a olomoucké Středisko rané péče Tamtam

Již loni jsem měl možnost si vyzkoušet, jaké to je v adventním čase prodávat ve stánku. Mimo výborného punče jsem prodával i předměty jako například trička, pastelky, dětské výtvory a spoustu dalších propriet, které měly jednoho společného jmenovatele – Středisko rané péče Tamtam v Olomouci, které je součástí občanského sdružení Federace rodičů a přátel sluchově postižených, o.s. Výtěžek z prodeje šel právě na činnost tohoto Střediska, jehož primárním cílem je pomoc rodinám s dětmi se sluchovým postižením od narození až do sedmi let věku.

15.12.2011 v 14:30 | Karma: 7,53 | Přečteno: 523x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Franc

Mám handicap! To se mám, že?

Alespoň toto si určitě myslí naši volení zástupci ve Výboru pro zdravotnictví v Poslanecké sněmovně a téměř určitě ministr zdravotnictví Heger. O co jde? Nedávno jsem měl možnost porovnat dva dokumenty. První se týkal návrhu změn v příspěvcích od zdravotních pojišťoven na pořízení kompenzačních pomůcek u neslyšících (kochleární implantáty) a nedoslýchavých (sluchadla).

13.9.2011 v 15:00 | Karma: 19,95 | Přečteno: 1887x | Diskuse| Politika

Jaroslav Franc

Šetříme!!! Na zdravotně postižených...

Nedělám si iluze o stavu veřejných financí. Ne, že bychom měli málo peněz, ale problém je v jejich spravování. Naši drazí (do slova a do písmene) volení zástupci se rádi ohánějí rádoby pseudoargumenty o nutnosti šetřit, šetřit a ještě jednou šetřit. A tak se rozhodli ušetřit tam, kde to jde nejjednodušeji a u těch, co se nemohou účinně bránit – u zdravotně postižených spoluobčanů.

13.9.2011 v 13:55 | Karma: 18,51 | Přečteno: 999x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:55

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Požár pralesa Mionší musel založit člověk, zjistili odborníci. Sčítají škody

3. května 2024  11:46

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 966x
Povoláním jsem historik, v současnosti působím v oblasti vzdělávání a muzejnictví.

Seznam rubrik