Redakční centra se představují.

V souvislosti s aktuální debatou na téma sociálních škrtů a zhoršování podmínek pro uplatnění zdravotně postižených spoluobčanů se projekt Redakční centra pro neslyšící jeví jako optimistický model, který je hoden následování.

Učíme se správně fotit.J. Franc

Co to jsou vlastně Redakční centra a jaký je jejich smysl? Jedná se o projekt Federace rodičů a přátel sluchově postižených (FRPSP). Financován je z evropského sociálního fondu v rámci operačního programu "Lidské zdroje a zaměstnanost" a primárním cílem je poskytnout schopným zájemcům z řad neslyšících uplatnění ve sféře redaktorské práce.

Byť se může zdát, že práce redaktora je vzhledem k náročnosti na komunikaci pro neslyšící téměř vyloučena, probíhající vzdělávací cyklus pro uchazeče o tuto pozici svědčí o opaku. V prostorách jak FRPSP tak i školícícho centra Pro Futuro Media Training se vybraní uchazeči učí základům redakční práce.

Vzdělávání je rozděleno do čtyř modulů. Každý z nich je přesně určeno specifickému tématu, týkající se každodenní činnosti redaktora. První modul je zaměřen na marketing pro neziskové organizace, komunikaci s veřejností a možnosti sebeprezentace. Druhý modul se zabývá především teorií a praxí samotné redakční práce, jak "správně" psát a komunikovat. Třetím modulem, týkající se zpracováváním fotografií a videa, je ukončena teoretická část. Samozřejmostí všech tří modulů je i praktický nácvik sebeprezentace v TV studiu či možnost natočení vlastního videa, pořizování fotografií podle nejpřísnějších měřítek a také psaní vlastních článků a tiskových zpráv. Čtvrtý modul, který proběhne ve dnech 25.-26. března, bude ve znamení představení vlastního projektu, týkající se určité specifické krizové situace neslyšících v majoritní společnosti.

Lze si jen přát, aby podobných a kvalitních projektů bylo v našich zeměpisných šířkách více. Redakční centra jsou toho důkazem.

Autor: Jaroslav Franc | úterý 15.3.2011 16:50 | karma článku: 8,36 | přečteno: 1285x
  • Další články autora

Jaroslav Franc

Stařec oře

10.11.2017 v 14:30 | Karma: 13,68

Jaroslav Franc

Hic sunt leones

8.9.2017 v 10:10 | Karma: 9,49

Jaroslav Franc

Ostrůvek negativní deviace

30.7.2017 v 17:04 | Karma: 12,23