Ondřej Šilt je prvním českým Go baronem

Ondřej Šilt získal prestižní titul Go baron. Ve finálovém zápase hraném na tři vítězné partie porazil svého soupeře Jana Horu v poměru 3:1. Oba soupeři vzešli z kvalifikace, která proběhla koncem listopadu a jíž se zúčastnilo 16 hráčů absolutní české špičky včetně několika bývalých mistrů republiky a dalších předních českých hráčů, z nichž někteří již nejsou turnajově aktivní. Jednalo se tak o opravdu výjimečnou událost, ve které změřili své síly nejlepší čeští hráči posledních dvou desetiletí.

Finálový zápas se hrál o víkendu 7. - 9. 12. v Praze a byl vyvrcholením letošní soutěžní sezóny. Jeho vítěz usedl na pomyslný trůn českého go a jako hlavní cenu si odnesl i dvě zlaté trojské unce (1 unce má hodnotu přibližně 35 tisíc Kč), třetí zlatou uncí byl odměněn poražený finalista. Další účastník kvalifikace, Martin Jurek, získal vedlejší cenu za vítězství v partii se soupeřem, který byl papírově o pokud možno co nejvíce silnější. Letos se o titul Go baron hrálo poprvé, v dalších letech vždy vítěz kvalifikace vyzve držitele titulu v novém zápase o tři zlaté unce.
S ideou soutěže o titul vládce české goistické scény přišel a jejím mecenášem se stal Ing. Josef Němec, který akci pořádá ve spolupráci s občanským sdružením Pagoda o.s., které se věnuje propagaci go v pražském regionu. K nápadu uspořádat tuto akci s cílem podpořit české hráče přivedly Ing. Němce zejména nedávné úspěchy našich reprezentantů na mezinárodní scéně (máme mistry Evropy v párovém go, 2. místo na mistrovství Evropy týmů a letos poprvé i mistra Evropy v soutěži jednotlivců). Jak sám říká, “Vidím, že mladí čeští hráči jsou silní, mají úspěchy ve světě, tak pro ně chci něco udělat. Rád bych, aby se zápas o titul Go Baron stal inspirací pro mladé i začínající hráče go v České republice a zároveň je motivoval ke studiu této krásné hry, aby v ní dosáhli mistrovství.” Inspirací mu rovněž byly tradiční zápasy o titul pořádané v Japonsku, které se tam těší neuvěřitelnému zájmu veřejnosti.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Flejberk | čtvrtek 14.2.2013 9:15 | karma článku: 6,00 | přečteno: 362x