Útočili Ukrajinci v Moskvě?

I přes vzrůstající aktivitu ukrajinských ozbrojených sil v oblasti hranic s Ruskou federací je útok na hlavní město nepřítele vysoce nepravděpodobný. 

Je jisté, že Ukrajina úzce spolupracuje se západními armádními, politickými a zpravodajskými špičkami. Jestli se něčeho západ bojí, pak je to další eskalace konfliktu a při nepochybně úzké kooperaci by byl proti takovémuto útoku. Z vojenského hlediska byl útok bezvýznamný, ale z hlediska morálky a psychiky by svůj význam měl. 

Podle posledních zpráv v Belgorodu zcela opadla podpora války, zmizela písmena Z, lidé panikaří a bojí se. Dokonce se údajně bojí i holubů jako biologických zbraní. Jako vysoce pravděpodobné se jeví tvrzení, že protiletecké kryty jsou staré, zavřené, a že tamní ruské úřady vůbec nejsou připravené na vzniklou situaci. Klasický ruský šlendrián. V každém případě část obyvatel z města prchá.  

Igor Girkin, velitel proruských separatistů v Donbasu, tvrdí, že velitel Wagnerovy skupiny, Jevgenij Prigožin, chystá puč proti Kremlu. V tomto případě se už jedná vysloveně o odvrácenou tvář zpravodajství z Ukrajiny. Girkin vydává prohlášení denně, nemilosrdně kritizuje velení Armády Ruské federace a je zcela jasné, že pro svojí medializaci by udělal cokoli. Brát tohoto člověka vážně a seriózně a s železnou pravidelností referovat o jeho výstupech už lze považovat za manipulaci s veřejným míněním, bojuje se tu proti dezinformacím a ten člověk je prototypem dezinformátora. 

V každém případě vše naznačuje, že situace v Rusku je stále více schizofrenní. Jako zcela zásadní se jeví ztráta strategické iniciativy Kremlu. I přes značnou mobilizaci, Rusové nedokázali při své ofenzivě zlomit ukrajinský odpor a nepochybně utrpěli značné ztráty. Pochopitelně živná půda pro Girkina, který ve svém posledním prohlášení i tvrdí, že ruská armáda ukrajinské ofenzivě neodolá. Kreml doslova vypadá, že neví, co má dělat. Zisk zcela zničeného Bachmutu je naprosto nedostatečnou náplastí na vynaložené úsilí, navíc aktivita Rusů v oblasti se s odchodem Wagnerovců výrazně snížila. V kombinaci se zprávami, že se Bachmut dostává do ukrajinských kleští, opravdu tristní situace. 

Vladimir Putin nepochybně ví, že něco musí udělat a útok na Moskvu se mu zcela nepochybně do jeho rétoriky a plánů bude hodit. Konflikt vytrvale eskaluje a vládce Kremlu pomalu začíná bojovat o život. Je vysoce pravděpodobné, že jeho věrná FSB byla na místě útoků dříve, než k nim došlo. Je jen otázkou, jaká bude "odveta" za tento s největší pravděpodobností fingovaný útok, při kterém nikdo nezemřel a ani zřejmě nebyl zraněn. Samotní Ukrajinci také postupují dlouhodobě poměrně obezřetně ohledně útoků na ruském území a jeví se vysoce nepravděpodobné, že by svojí bojovou činnost tak zásadním způsobem náhle vyostřili. Šílenství bohužel pokračuje. Kreml se nebude štítit vůbec ničeho, ale ustoupit mu by znamenalo jen povzbuzení k dalším akcím, třeba v Podněsteří nebo Gruzii. Nemluvě o signálu Číně ohledně Tchaj-wanu. 

 

 

Autor: Jaroslav Červenka | úterý 30.5.2023 8:47 | karma článku: 29,83 | přečteno: 1814x