Ukrajina na jihu zřejmě proráží klíčovou obrannou linii Rusů

Informaci potvrzují světová média i vláda USA. Rusové zřizují civilní hlídky v oblasti vojenských letišť a každý týden vydávají rozsudek nad sto muži, kteří odmítají bojovat na Ukrajině. 

Celé léto se postup Kyjeva při protiofenzivě pohyboval v maximálně stovkách metrů za den, poslední tři dny Ukrajinci zřejmě postupují až o tři kilometry za 24 hodin. Proražena by měla být klíčová Surovikonova linie. Úspěchy Kyjeva mají celkem jednoduché vysvětlení, dokázali v Záporožské oblasti odminovat klíčové prostory a nacházejí se na území, kde již minová pole nejsou. Přesto respektovaný Insider uvádí, že bude nutné linii prorazit v šířce až 15 kilometrů, aby byly mechanizované jednotky v bezpečí před silným ruským dělostřelectvem. To se zřejmě zatím neděje, ale pokud se ukrajinské jednotky dostávají do týlu ruské defenzivy, mohl by být totální úspěch Kyjeva blízko. 

Pozitivních zpráv z Ukrajiny v poslední době přibývá. Podle Kyjeva ukrajinské drony zničily u Pskova, který je vzdálený od hranic 700 kilometrů, čtyři víceúčelové transportní letouny Il-76. Rusové hlásí pouze poškození čtyř Il-75, ale situace svědčí o narůstající aktivitě Ukrajinců na ruském území. Od počátku konfliktu již zřejmě dokázali na ruském území zničit 24 vojenských letadel. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že za poslední týden zničilo 281 ukrajinských dronů, z toho 29 nad svým územím. Jen tato čísla svědčí o obrovské intenzitě konfliktu a klíčové roli bezpilotních prostředků v moderní válce. Jestliže Rusové přiznávají 29 zničených dronů nad Ruskem samotným, bude číslo nepochybně mnohem vyšší a svědčí to o značné bezbrannosti Moskvy, která v počátcích konfliktu vyhrožovala, že při takovéto činnosti Kyjeva odpoví i použitím jaderných zbraní. 

Il-76

O situaci v Rusku svědčí i to, že v oblasti Pskova tamní guvernér zřídil civilní hlídky okolo zasaženého letiště. V hlídkách by se aktuálně mělo pohybovat až 800 civilistů, kteří jsou ozbrojeni a mají drony sestřelovat ručními zbraněmi. To samo o sobě svědčí o dvou věcech. Jednak je aktivita Kyjeva nad ruským územím opravdu nebezpečná a Rusové nadále neváhají podporovat režim v Kremlu. Z druhé strany ovšem britská tajná služba zveřejnila informaci, že ruské soudy týdně odsoudí až sto ruských branců, kteří odmítají bojovat na Ukrajině. Britové, kteří od začátku války vykazují vysokou přesnost svých informací, přisuzují tento stav velmi nízké morálce v Ozbrojených silách Ruské federace. 

O tristní situaci Rusů svědčí i dění kolem Kerčského mostu. Kreml dělá vše proto, aby stavbu zachránil před zničením. Most je v Rusku symbolem dominance a síly země. Moskva v jeho okolí potápí vlastní lodě, aby zabránila průniku ukrajinských bezpilotních člunů (USV), používá kouřové clony, které oficiálně vydává za cvičení. Snaha Kremlu opět jen naznačuje stále rozsáhlejší aktivitu Kyjeva a zřejmě zhoršující se situaci Rusů na bojišti. 

JF-17

Jen okrajově, dlouhodobě kritizované sankce proti Rusku, kvůli jejich nedostatečnosti, způsobily, že páteř pákistánského letectva, víceúčelové JF-17, jsou zcela uzemněny kvůli potížím s motory. Letadlo vyvinuté v rámci pákistánsko-čínské spolupráce zoufale potřebuje náhradní díly do motorů z Ruska. Karáčí si ovšem nemůže dovolit otevřenou spolupráci s Moskvou a tak je 146 letadel trvale mimo provoz. 

V rámci objektivity nutno podotknout, že z druhé strany zatím  nic neukazuje na to, že by se ruská obrana hroutila. Rusové navíc v oblasti Charkova nadále útočí, byť zřejmě již s mnohem menšími úspěchy než před měsícem. Kreml je nucen na jih Ukrajiny přesouvat své elitní výsadkové jednotky. Jenže o jejich kvalitách lze již s úspěchem pochybovat, protože byly prakticky zničeny již v počátcích konfliktu. Doplnění početních stavů asi neprobíhalo tak, že přišli perfektně vycvičení vojáci. V každém případě se v těchto chvílích rozhoduje o osudu ukrajinské letní protiofenzivy. Situace, která se již zdála takřka beznadějnou, se zřejmě mění a případný totální ukrajinský úspěch by mohl přiblížit konec tohoto šíleného konfliktu, který vyvolal Vladimir Putin jen a pouze pro naplnění vlastních osobních ambicí. A bohužel i ambicí značné části zcela slepého ruského národa. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Červenka | sobota 2.9.2023 6:47 | karma článku: 36,10 | přečteno: 3596x