Putin ukázal obrovskou slabost

Cirkus skončil, dá se očekávat derniéra v podobě Prigožinova pádu z okna. Celé představení ovšem mohlo být pouze generálkou na skutečný převrat. 

O tom, že Kreml bral pochod na Moskvu zcela vážně, svědčí rozrývání dálnice v Lipecké oblasti. Prosakují informace, že Šojgu a Gerasimov budou odvoláni. Prigožin zřejmě dosáhl svého, jeho jednotky nebudou zařazeny do pravidelné ruské armády a nebudou nijak postiženy za tuto vzpouru. Otázkou je, kdy Prigožin vypadne z okna a jaké je po této komedii veřejné mínění v Rusku. Rusové jsou možná blázni, ale dění posledních týdnů už se blíží před jejich dveře a v bezpečí se mohou cítit stále obtížněji. 

Je zcela jasné, že proti více jak dvaceti tisícům mužům nebyly v prostoru Lipeck Moskva dislokovány žádné dostatečně silné ruské jednotky, jež by zvládly zabránit obsazení hlavního města. Zprávy o sestřelení sedmi vrtulníků svědčí o připravenosti Wagnerovců a tragické situaci v pravidelné armádě Ruska. Putinovi zřejmě nezbylo nic jiného než kapitulovat. A Prigožin, jako válečný zločinec, nemá skutečný zájem na občanské válce v Rusku. Takže Rostov je vyklizen a Prigožin míří za svým kámošem do Běloruska. Ovšem Lukašenko, potažmo Kadyrov, prokázali jen jednu věc, absolutní závislost na Putinovi. Bez něj by možná někde brzy viseli na lampě jako Mussolini. 

Zcela zásadní věcí ovšem je faktor, jak zranitelný se Putinův režim pomalu stává a stále defenzivnější postavení ruského prezidenta. Situace stále více připomíná mnoho vlků, zajícova smrt. Velmi špatná situace na frontě a nyní zcela jasný útok na gloriolu úspěšného vůdce. Věc, kterou Rusové neodpouštějí. Navíc je třeba si uvědomit, že jednota ruských mocenských špiček je jen zdánlivá. Je vysoce nepravděpodobné, že by si alespoň někteří jestřábi z Kremlu neuvědomovali slepou uličku, do které se Rusko pod vedením Putina dostalo. Spirála se roztáčí a třeba brzy přijde rozuzlení. 

 

Autor: Jaroslav Červenka | neděle 25.6.2023 6:25 | karma článku: 36,41 | přečteno: 3074x