"Neposlušný občan" Klaus?!!

Jsou určité základní premisy spokojeného života. Jídlo, střecha nad hlavou, sociální jistoty a také svoboda.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/vaclav-klaus-byl-hodinu-v-restauraci-pry-potreboval-na-zachod-40347673#dop_ab_variant=0&dop_req_id=OIXprsDsLqu-202101131234&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Cituji Václava Klause ve výše uvedeném rozhovoru: „Nemyslím si, že to má špatný vliv na veřejnost. Je na každém člověku, ať si z mého chování vezme, co uzná za vhodné. Já nejsem ten, kdo káže vodu a pije víno, jako někteří politikové, kteří svou návštěvou restaurace porušili svá vlastní pravidla. Já tato pravidla od počátku kritizuji,”

Tohle je výzva k občanské neposlušnosti, ne nepodobná tomu, co před pár dny předváděl D. Trump. Co by asi mohl dělat stát, pokud by lidé Klause uposlechli. Stát, který si chce aspoň trochu zachovat autoritu, musí reagovat za pomoci represivních složek. Jakákoli jiná reakce ve svých důsledcích povede k anarchii. A pak už není důležitá svoboda, ale ty nejzákladnější lidské potřeby. Klaus je to samé co Trump, obhajovat jeho premiérské období konzervativismem či složitostí doby je hezké. Obhajují se tím klientelistické, polomafiánské praktiky, jejichž následky pociťujeme dodnes. Nechci to víc rozepisovat, rozkradlo se, co se dalo. Trump také nakonec vykrystalizoval, podobně jako český exprezident.

Svůj vzdor označil za „jistou formu občanské neposlušnosti”. „S existujícími a stále prodlužovanými příkazy a zákazy se nesmíme smiřovat. Ve svobodné zemi má mít člověk právo jít, kam chce. Je-li mu to odpíráno, má se snažit posouvat hranice možného – ne jen pro sebe, ale pro všechny,” přiblížil svůj pohled na vládní nařízení.

Pojďme sundat roušky, choďme do restaurací, chovejme se jako by se nic nedělo. Kašleme na slova zdravotníků, na popisy průběhu nemoci. Přestaňme respektovat náš stát, buďme svobodní. Jsou nám nesmyslně upírána práva. Klaus nebyl nikdy obhajitelný a teď to platí dvojnásob.

Toto píši při plném vědomí toho, že současná vláda je nekompetentní, některá nařízení jsou nesmyslná a pomoc podnikatelům naprosto nedostačující.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Červenka | středa 13.1.2021 14:15 | karma článku: 21,54 | přečteno: 898x