Kyjev bojuje o všechno. Ze zatopených oblastí přichází zoufalá volání o pomoc

Otřesné záběry Kachovky. Počátek protiofenzivy Ukrajinců. Spousty mrtvých a zmrzačených. Lidstvo se svou historií nikdy nepoučí. Vše jen kvůli jednomu velikášstvím posedlém člověku se snahou obnovit sovětské impérium. 

Všude informační chaos, opět exponencionálně vzedmutá nenávist vůči Rusům, touha po odplatě, ale i touha po míru. To jsou informace, které aktuálně dostávám z Ukrajiny. Lidé mají strach, ale i odhodlání tu ruskou verbež vyhnat. Obrovské vzepětí a solidarita větší části ukrajinského národa v boji za svobodu. Co nabízí Kreml? Chce vyjednávat, vyjednávat za podmínek ztráty suverenity Ukrajiny. Ponižující podmínky pro národ, který miluje svobodu, za kterou mnohokrát, i za cenu zločinů, velmi tvrdě bojoval. 

Dle BBC, a nejen tohoto důvěryhodného média, hlavní úder Kyjeva směřuje na Orichiv, jihovýchodní část ukrajinského Záporoží. Je již takřka jisté, že byly nasazeny Leopardy a britské Challangery. Ukrajinci zřejmě útočí i v oblasti Doněcku a Bachmutu. Pokud se podíváte na níže přiloženou mapu, hlavní úder směr Mariupol má svojí logiku. Nejužší pás země okupované Rusy. Přetnutí by rozdělilo ruskou armádu na dvě části a společně s likvidací Krymského mostu by dostalo do pasti velkou část ruské armády a připravilo půdu pro osvobození Krymu. Navíc případné osvobození přístavu by bylo obrovskou morální vzpruhou pro Ukrajince a tvrdou ranou pro Kreml. 

Mapa oblasti Záporoží

Varovným signálem jsou zprávy, které potvrzují i ukrajinské oficiální orgány. Rusové se mají bránit v aktivní obraně. Ve vojenské terminologii to znamená, že podnikají lokální protiútoky a masivně využívají dělostřelectvo proti útočícím ukrajinským jednotkám. To značí, že ruská obrana je dobře organizovaná a zřejmě připravená. Vzhledem k informacím, že obranné linie Rusů se táhnou desítky kilometrů do hloubky, bude postup Ukrajinců nepochybně těžký a zaplacený ztrátou mnoha životů. 

Nadále sledujeme hororové záběry z oblasti záplav pod Kachovskou přehradou. Sociální síť Telegram se plní vzkazy zoufalých Ukrajinců o pomoc. 

"Pomozte mi, prosím!" píše Svitlana, která říká, že na jedné adrese na Rusy okupované straně řeky Dněpru je 35 uvězněných lidí.

"Všichni jsou na nedaleké střeše - děti křičí a pláčou," prosí.

"Tři dny bez jídla a vody. Umíráme, pomalu. Prosím, prosím."

Většina volání o pomoc přichází od lidí na levém břehu, který je pod ruskou kontrolou. Opět symptomatické a děsivé. Ruská vlajka by alespoň dočasně měla být považována za obdobu nacistické svastiky. Jsme přeci proboha v 21. století a ne ve středověku. O to víc je třeba si cenit odvahy třeba Ariny Sabalenkové, která teď vyjádřila odpor k válce a nepodporu Lukašenkovi. Jistě má v Bělorusku rodinu a neví, co může režim udělat. 

Bohužel přišla zpráva, že ukrajinská ekonomika v prvním čtvrtletí poklesla o více jak deset procent. To je děsivé číslo a je jasné, že západ nebude schopen sanovat Kyjev věčně. O to důležitější bude výsledek počínající protiofenzivy. Pozitivní je, že Ukrajina zřejmě dostala deset tisíc speciálních nábojů do 155mm houfnic od USA. Tyto náboje lze vystřelit do ruského zázemí, kde se zaryjí do země a stanou se z nich protitankové miny. Velká možnost jak narušit zásobovací trasy Moskvy.

Supermoderní německá 155mm houfnice PzH 2000

  

Vzhledem k zásobám munice a techniky v západních zemích je jasné, že Kyjev bude mít jen jednu šanci k protiútoku. Musí jí dobře využít. Shromáždit znovu dostatečné síly k další ofenzivě se již jeví jako nepravděpodobné. Je třeba realisticky vidět, že Moskva má početní převahu v živé síle i technice, naprosto nedbá na životy vojáků, do starších systémů má dostatek munice. Ukrajinci zřejmě mají takticky a technologicky navrch, převzali strategickou iniciativu a mají nepochybně mnohem vyšší morálku. Věřme, že to bude stačit. Věřme, že se Putinův režim rozloží zevnitř. 

 

Autor: Jaroslav Červenka | pátek 9.6.2023 13:59 | karma článku: 27,97 | přečteno: 458x