Hezký příklad ovlivňování veřejného mínění

Potřeba kritického myšlení je v současnosti jednou z nejdůležitějších věcí pro společnost. Bez alespoň základních znalostí veřejného života, nelze na internetu důstojně obstát.

Tv Prima v současnosti patří Ivanu Zachovi, patřícímu do stovky nejbohatších byznysmenů v ČR. Patří mu mj. také Radio United Services, které zastupuje, opět mj., Radio Impuls, nejvlivnější české rádio, které spadá pod koho asi? Patří do skupiny Agrofert a tím pádem Andreji Babišovi. Jen opravdu naivní člověk dnes věří, že Babiš Agrofert pustil. Toto je jen krátký úvod, kdo chce, vidí, že Prima je vůči hnutí ANO velmi servilní a pokud v současnosti Andrej Babiš jde do diskusního pořadu, jde na Primu. Ví, že tam k němu budou mnohem shovívavější než třeba Václav Moravec. Nechci tímto vyvolat dojem, že Otázky Václava Moravce by byly vzorem daného novinářského segmentu. Moravec je bohužel už tendenční a je z něj příliš cítit znechucení ze současné vlády, zatímco představitelé opozice u něj většinou dostávají "malé domů". Rozhodně lze říci, že za ANO je do ČT vysílán hlavně Karel Havlíček, maximálně Jaroslav Faltýnek. Babiš si tam prostě netroufne.

Právě CNN Prima News nám krásně ukázaly jak lze nepřímo a jednoduše podporovat vládní hnutí v článku ze 7. 1.2021 - Bude příští kabinet směřovat k euru? Opozice ještě nevládne a už se stačila rozhádat. Článek si vybral za cíl hlavní neuralgické téma vznikající koalice ODS, TOP 09, KDU - ČSL a tím je přijetí eura. Budiž, i když výpovědní hodnota pár příspěvků na sociálních sítích, které jsou zmiňovány, je minimální. Ukazuje na disproporci protiunijní ODS a prounijních TOP 09 a KDU. Autor vůbec nebere v potaz oficiální stanoviska stran, která k této problematice zní jasně. Zjednodušeně řečeno vstup do eurozóny necháváme v této chvíli u ledu, protože zavedení eura v současné fiskální situaci je naprosto bezpředmětné. Ale k tomu, aby měl článek smysl, bylo nutné do něj namočit i druhou vznikající koalici Pirátů a Starostů. Zde už je účelovost příspěvku naprosto zjevná, protože oba subjekty mají na danou problematiku podobný názor a určitě se kvůli tomu hádat nebudou. Autor pouze zmiňuje část koaliční smlouvy a rádoby chytrou reakci Jana Zahradila z ODS. Jakýkoli konflikt prostě neexistuje, ale PR Andreje Babiše moc dobře ví, že druhá koalice je mu mnohem nebezpečnější a udělá cokoli, aby jí diskreditovala.

Právě samotný název článku již aktivizuje odpůrce EU v české společnosti, kterých je dost. Cílí jen jedním směrem, poškozovat vznikající koalice v očích voličů nejen zmíněním eura, ale především naprosto nepodloženou informací o hádkách, musí prostě evokovat, že koalice jsou jednoduše špatné. To, že takovýto text nahrává především ANO je celkem jasné. S ČSSD a KSČM už se příliš nepočítá. Zásadní otázkou je, kolik lidí článek kriticky přečte a uvědomí si, že tohle je nemoc dnešní doby. A kolik lidí ho slupne jako malinu a podpoří své už beztak zaslepené názory. A kde je tu ta svoboda projevu? Svobodou projevu je záměrná snaha manipulace a dezinformace? Kritické myšlení je to, co nám chybí, protože tento text je jen jeden z mnoha a příliš mnoho lidí se tím nechává vést. A v té chvíli není rozdíl mezi Trumpovými příznivci a příznivci československých magnátů, kteří se chtějí za každou cenu udržet u moci.

Autor: Jaroslav Červenka | pátek 8.1.2021 14:48 | karma článku: 22,56 | přečteno: 1424x