Dominik Hašek má pravdu

Je řada aspektů a úhlů pohledu ohledně účasti ruských a běloruských sportovců na mezinárodních kláních. Obě země se zcela vyřadily z moderního světa. Ostrakizace by měla být absolutní. 

Dlouhá léta jsem hrál hokej a o Dominiku Haškovi jsem slyšel leccos, stejně jako má dobré vlastnosti, tak i ty špatné. Dost jsem přemýšlel nad tím zda ruští sportovci ano či ne. Nabízí se právě zcela jednoduchá otázka. Odsoudíš invazi? Můžeš hrát. A tady mě vždy od jednoznačného postoje odváděla myšlenka, že tito sportovci mají v Rusku rodiny, které takovéto prohlášení mohou šeredně odskákat. S postupujícím konfliktem, který je, jako každá válka, stále nelidštější, se stále více přikláním k tomu, že Rusko by mělo do totální izolace. Ohrožuje celý svět, je naprosto nenasytné a kvůli Putinovi, který prostě je válečným zločincem, umírá velké množství lidí. 

Srovnávat naše sportovce, kteří emigrovali před rokem 1989 se současností je nesmysl. Globální klima v době sovětské invaze do Afghánistánu bylo zcela jiné než dnes. Podobně se nepochybně vyskytnou argumenty, že třeba USA jsou také zločinným státem a přesto se startem svých sportovců nemají problém. Ono srovnávat USA a Rusko je opravdu chucpe. Invaze na Ukrajinu ovlivňuje celý svět a je doposud největším zločinem 21. století. Neuvěřitelně prolhaný a pokrytecký režim v Rusku si nezaslouží žádné pochopení, už ne. 

Lidé jako Ovečkin nebo třeba Danil Medveděv jsou v Rusku obrovskými celebritami. Státní propaganda je obratně využívá k vytváření dojmu, jak je Rusko veliké. Když koukám na Wimbledon, fandím protivníkům Rusů. Rozhodnutí ATP z loňského roku o pokutě dva miliony dolarů a nepřidělování bodů do race považuji za vysoce neetické. Naopak, mělo dojít k tomu, že se připojí i další turnaje. Spousta těch sportovců hezky tiše schvaluje politiku Putina a tím pádem barbarskou invazi na území svého souseda. 

Pochopitelně ne všichni. I Aryna Sabalenková už se vyjádřila, že nepodporuje válku a tím pádem ani současný běloruský režim. Mělo se jí za to dostat respektu a uznání. Bohužel je nadále ostrakizovaná. Andrej Rublev dal hned z počátku najevo, že se speciální operací nesouhlasí, ale další špičkoví sportovci mlčí a mlčením vyjadřují souhlas s touto ohavnou záležitostí. Důvody jejich mlčení mohou být různé a kolektivní tresty rozhodně nepovažuji za to pravé ořechové. Ale jestliže Putina nadále podporuje 85 % Rusů, co by ten národ chtěl. Je dobře, že Dominik Hašek bude slyšet a dá kategoricky najevo, že by Rusům nemělo být promíjeno vůbec nic. Ale nikdo už to těm tisícům zabitých na Ukrajině a pozůstalým nevynahradí. A věty, že zrovna tihle lidé přeci za tu válku nemůžou, jsou zcela mylné. Kdo za ní může? Čí má Putin podporu?

 

 

Autor: Jaroslav Červenka | úterý 11.7.2023 14:34 | karma článku: 29,27 | přečteno: 991x