Andrej Babiš je vlastně docela vtipný člověk

Slovenský magnát se pochopitelně musel ohradit proti prohlášení Petra Fialy, že producenti potravin stojí za vysokými cenami potravin. Je fakt dobrý. 

Pokud chce vláda nižší ceny potravin, má je dát do nulové sazby DPH a za vysoké ceny může elektřina, kterou vláda nezastropovala (více zde a zde). Zároveň ovšem dokázal zkritizovat poradce premiéra Štěpána Křečka, který lidem doporučil, aby nakupovali v Polsku a podotkl, že vládě asi nevadí, že nebude mít příjmy do rozpočtu. Dokonalé. Z jedné strany mluví o nulové DPH na potraviny, což by byla skutečně obří a asi definitivní sekera do rozpočtu a zároveň kritizuje doporučení, které logicky k menšímu výběru daní vede. To chce opravdu potlesk. 

Celá skupina Agrofert, na kterou samozřejmě Babiš nemá vliv, si rochní v obřím nárůstu tržeb a zisku. Ale pochopitelně za vysoké ceny mohou i obchodní řetězce, které mají vysoké marže, alespoň dle Babiše. Dělat si iluze o obchodnících pochopitelně nemá smysl, ale má to jeden háček. Na trhu je stále dost velká konkurence, která tlačí ceny dolů. S tím úzce souvisí zajímavý názor Asociace soukromých zemědělců, že v Česku je na trhu základních potravin malá konkurence. Názor, který potvrdil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). 

Pochopitelně se obloukem dostáváme zpět k Agrofertu. Asi nikdo tak úplně nemá představu, co všechno Andrej Babiš v ČR vlastní. Pokud bych zde začal uvádět údaje ze svých osobních zdrojů, bude po mně vyžadováno zdrojování, které pochopitelně neposkytnu. Takže jen obecně. Opravdu hooooodně půdy. Nejvýznamnější potravinářské podniky jako Penam nebo třeba Vodňanské kuře. Cukrovary, významné tu jsou jen tři, jsou velkým otazníkem, kdo je opravdu vlastní. Snaha obcházet antimonopolní úřad přinesla Babišovi obří pokutu na Slovensku. Jen naivní člověk si myslí, že tady je to jinak. 

Takže ačkoli Agrofert hlásí rekordní zisky, náš milý Slovák je v tom jako vždy nevinně a mohou za to opět ti druzí. Pochopitelně především vláda, následovaná řetězci. Ten místní zvyk tu všechno svádět jen na Andreje je opravdu otřesný. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Červenka | pátek 25.8.2023 15:09 | karma článku: 44,19 | přečteno: 10082x