Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kocourkovské rezervy

Naše republika skladovala hmotné rezervy, konkrétně naftu, u krachující společnosti v Německu. Dlouho nám ji nechtěli ani dát a nakonec jsme dostali skoro víc vody, než nafty. Je tohle vůbec možné?

Většinou jsem ke konání našeho státu vcelku shovívavý. Přece jenom, je to i můj stát. A lidé, kteří činí rozhodnutí ve vládě a státní správě, jsou lidé, které jsme si všichni nějak zvolili. Takže bychom za nimi měli trochu stát (i když je to někdy hodně těžké). Ale v tomto případě mi nezbývá, než nazvat počínání našeho státu Kocourkovem.

Stát má hmotné rezervy, tj. suroviny, polotovary, materiály, výrobky a stroje, které slouží při krizových situacích a k zajištění obranyschopnosti státu. V případě nafty, strategické suroviny, bez které v krizové situaci nebude fungovat spousta věcí, máme zásoby přibližně na tři měsíce. A teď nastává první „kocourkovština“. Část této rezervy (asi na dva dny krizového provozu) náš stát skladoval v zahraničí, konkrétně v Německu. Takže rezerva pro případ nouze byla dvě stě kilometrů od naší hranice! Pokud taková nouze opravdu nastane, je dost pravděpodobné, že bude i u našich německých sousedů, takže s přepravou na území našeho státu budou velké problémy, nebo bude dokonce úplně nemožná. Je to jako bychom si udělali balíček první pomoci a místo, abychom ho nosili u sebe, tak ho uložíme k sousedovi do sejfu.

Již tato situace je dostatečným důvodem mluvit o Kocourkovu. Tuto akci posvětila vláda, údajně z důvodu úspory. Pravda, skladování u soukromé firmy, i když působí v bohatém (a pro nás tudíž drahém) Německu, nás může vycházet levněji (jestli to nebude tím, že státní zakázky jsou u nás výrazně předražovány?), ale pokud započteme další miliony za dopravu a nemožnost plné kontroly nad takovými rezervami, už je stává „výhodnost“ takové akce diskutabilní. A to se celé ani nemusí vyvíjet tak, jak je popsáno dále.

Nevím jak si stát firmu, které svěřil cca 80 milionů litrů nafty, prověřoval. Zřejmě nepříliš, protože firma po čase zkrachovala a dostala se do insolvence. Takže rázem česká rezerva ležela více než dva roky zablokovaná v zásobnících v Německu. V případě krize bychom mohli jen toužebně hledět k německým hranicím. Jednání protahovalo i tvrzení insolvenčního správce, že smlouva, kterou měla Česká republika s krachující firmou uzavřenu, nebyla podle platných německých zákonů. Pokud to nebyla jen zdržovací taktika (od správce), tak je to další obrovská „kocourkovština“ od našich státních úředníků, kteří tuto smlouvu vypracovali a podepsali. Udělat nekvalitní smlouvu ve věci tak důležité, svědčí o obrovském „šlendriánu“. To už snad nemůže být ani náhodou.

A aby nebylo všem absurditám v této kauze konec, přichází další. V loňském roce se začala rezervní nafta přivážet zpět do České republiky. S takovou slávou, jako by to ani nebyl náš majetek, který měl být již dávno na našem území, ale jako bychom ji vyhráli v tombole nebo objevili v dosud nenalezeném ložisku. Jásání nad „výborným obchodem a obrovskou úsporou“ však nemělo dlouhého trvání. Jednak je nafty méně, než by mělo být (a nikdo neví, kde se ztratila) a v posledních dnech navíc rozbory ukázaly, že i v tom málu co zbylo, je velké množství vody (a nikdo neví, kde se tam vzala). A všichni jen krčí rameny a smutně konstatují, že teda té nafty máme mnohem méně, než jsme si jí do Německa uložili. Nikdo za to, zdá se, nemůže a nikdo nebude za tuto „podařenou“ akci zřejmě hnán k odpovědnosti. No prostě Kocourkov.

Jestli jsou na tom stejně i ostatní komodity ze státních hmotných rezerv, tak teda „potěš koště“. Protože, jak se tak dívám kolem, nějaká ta krize možná opravdu přijde. A zastihne nás zcela nepřipravené. Bohužel.

Autor: Jaroslav Andrýsek | středa 12.4.2017 12:12 | karma článku: 43,39 | přečteno: 5380x
  • Další články autora

Jaroslav Andrýsek

Miloš Zeman verze 2.0

Novopečený kandidát na prezidenta pan Petr Hannig chce navázat na politiku Miloše Zemana. Je to dobrá strategie? Má šanci uspět?

19.7.2017 v 13:11 | Karma: 26,46 | Přečteno: 984x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Andrýsek

Dvojí kvalita potravin! Co s tím bude dělat EU?

Test kvality potravin prokázal, že dostáváme pod stejnou značkou ve stejném balení podstatně horší produkty než Němci. Bude s tím něco dělat Evropská unie?

11.7.2017 v 9:52 | Karma: 44,31 | Přečteno: 4156x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Andrýsek

Úspěšné odhalení ekonomických migrantů

Tým výzkumníků z Middlesex Univerzity v Londýně prokázal výzkumem vedeným mezi migranty, že téměř jedna pětina z nich je migranty ekonomickými. Jen více takových výzkumů!

9.7.2017 v 8:35 | Karma: 38,98 | Přečteno: 1707x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Andrýsek

Životu nerozumíme, ale chceme o něm rozhodovat

Dítěti je upíráno právo na další lékařskou péči. Přístroje se vypnou a jeho utrpení se tak nebude prodlužovat, míní lékaři. A soudy tento verdikt posvětily. Je opravdu v nejlepším zájmu dítěte přestat žít?

5.7.2017 v 15:32 | Karma: 18,18 | Přečteno: 782x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Andrýsek

Dostane nás raketa, islamista nebo lhostejnost?

Severní Korea hlásí odpálení první mezikontinentální střely. V Německu žije deset tisíc islámských fundamentalistů. A když o něco jde, lidé raději koukají do mobilu, než aby pomohli. Jsou to dobré vyhlídky?

4.7.2017 v 13:39 | Karma: 22,71 | Přečteno: 423x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1824x
Neskonalý optimista, který věří v dobro v lidech.

Seznam rubrik