Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Existuje právo na příživnictví?

Natření tanku na růžovo, trenýrky na hradě, rozřezání bunkru. Všechny tyto akce jsou příživnictvím na symbolech. Existuje právo na něco takového?

V době totalitní, do roku 1989, bylo příživnictví trestným činem a příživník (tedy ten, kdo se někým nechal vydržovat a neživil se poctivou prací) mohl za takový způsob života „vyfásnout“ až tři roky natvrdo. Po „sametové revoluci“ se začaly revidovat, předělávat a likvidovat všechny významné znaky komunistické totality. Tedy zmizel z trestního zákoníku i paragraf o příživnictví.

To je samozřejmě dobře, byl to paragraf nesmyslný a šikanózní. Nemálo jedinců však to pochopilo tak, že když už není povinnost se živit poctivou prací a je možnost nechat se někým vydržovat, že je to nějakým právem. Za živitele si zvolili stát, je to nejjednodušší. A jsou skálopevně přesvědčení, že mají právo být od něj živeni, že to stát dělat musí. Nemusí. Ale to je jiný příběh. Vraťme se k příživníkům na symbolech.

Takový příživník se zpravidla rekrutuje z nějaké skupiny aktivistů, samostatných a nezávislých umělců, či z jiné netuctové komunity. Jejich nejoblíbenější mantrou je „snaha upozornit“. Takže se upozorňuje, že na hradě je (dle jich názorů) nesprávný prezident, že bunkry v pohraničí chátrají, že válka je vůl a na další nesprávnosti světa zdejšího. Tyto činnosti jsou zahaleny do pláštíku ctnosti, nezištného burcování, nabádání k ostražitosti. A všechny mají jedno společné. Autoři nevytváří nic, pouze ničí a upozorňují na sebe přes symboly. Mají na to právo?

Symboly, které tak lehkovážně používají pro svou sebeprezentaci, se nastaly symboly jen náhodou. A vůbec už ne snadno. Než se něco přerodí v symbol, stojí za tím zpravidla velké množství lidských životů, utrpení, odříkání, obětování se. A je to z toho symbolu cítit. Proto si tak vážíme prezidentské standarty (co si myslím o jejím zničení, jsem napsal již dříve zde: http://jaroslavandrysek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=597193), proto máme v úctě systém pohraničního opevnění (můj názor na rozřezání bunkru jsem popsal zde:http://jaroslavandrysek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=602914), proto pro nás tank na podstavci na Smíchově byl více než jen stroj (tento symbol „umělec“ David Černý natřel na růžovo, byl za to glorifikován, teď byl růžový tank přemístěn do Brna, kde ho podobní „umělci“ zakryli plachtou a hrozí jim za to pro změnu pokuta, více zde: http://brno.idnes.cz/ruzovy-tank-brno-pokuta-0ww-/brno-zpravy.aspx?c=A170519_131639_brno-zpravy_vh).

A pak přijde příživník a použije tento symbol pro vyjádření vlastního názoru, vlastního postoje. Zcela tento symbol znehodnotí, zdevalvuje jeho význam, pro něco tak malicherného, jako je vlastní zviditelnění. A ještě se (jako správný příživník) zbaběle schovává za cíle ušlechtilé, upozornit, ukázat, otevřít ostatním oči. Smrt tisíců lidí, utrpení války, hrdinství, je přetřeno během pár hodin růžovou barvou a stává se prostředkem vyjádření „pána umělce“. Odhodlání bránit svoji vlast, symbol soudržnosti a statečnosti v podobě betonového opevnění, se stává součástí experimentu pro diplomovou práci. Prezidentská standarta padá za oběť soukromému odporu proti vůli většiny národa při volbě prezidenta. Když to shrneme: síla symbolu je přesměrována k sebeprezentaci někoho, kdo se na vytváření symbolu zpravidla vůbec nijak nepřičinil. Čirá ukázka příživnictví. A existuje na příživnictví právo? Domnívám se, že nikoli.

Proto je dobře, že jsou tito lidé postihováni. Způsobují nedozírné škody. Ne ty faktické, nátěr se dá odstranit, roh bunkru opravit, standartu vyvěsit novou. Ale škody morální. Použití symbolu k příživnictví oslabuje samotný symbol, devalvuje jeho hodnotu a vytváří dojem, že není třeba si ho vážit. A to je špatné. Pokud si přestaneme symbolů vážit, zmizí jejich odkaz, zmizí jejich síla ukazovat nám poučení z historie. A pokud ztratíme vazby na historii, ztratíme jako národ soudržnost a tím budeme výrazně oslabeni pro budoucnost (která zřejmě bude nelehká, soudržnost a statečnost bude vyžadovat). Proto nechme umělce volně tvořit, ale nenechme je parazitovat na symbolech.

Autor: Jaroslav Andrýsek | sobota 20.5.2017 22:03 | karma článku: 41,35 | přečteno: 2201x
  • Další články autora

Jaroslav Andrýsek

Miloš Zeman verze 2.0

Novopečený kandidát na prezidenta pan Petr Hannig chce navázat na politiku Miloše Zemana. Je to dobrá strategie? Má šanci uspět?

19.7.2017 v 13:11 | Karma: 26,46 | Přečteno: 984x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Andrýsek

Dvojí kvalita potravin! Co s tím bude dělat EU?

Test kvality potravin prokázal, že dostáváme pod stejnou značkou ve stejném balení podstatně horší produkty než Němci. Bude s tím něco dělat Evropská unie?

11.7.2017 v 9:52 | Karma: 44,31 | Přečteno: 4156x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Andrýsek

Úspěšné odhalení ekonomických migrantů

Tým výzkumníků z Middlesex Univerzity v Londýně prokázal výzkumem vedeným mezi migranty, že téměř jedna pětina z nich je migranty ekonomickými. Jen více takových výzkumů!

9.7.2017 v 8:35 | Karma: 38,98 | Přečteno: 1707x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Andrýsek

Životu nerozumíme, ale chceme o něm rozhodovat

Dítěti je upíráno právo na další lékařskou péči. Přístroje se vypnou a jeho utrpení se tak nebude prodlužovat, míní lékaři. A soudy tento verdikt posvětily. Je opravdu v nejlepším zájmu dítěte přestat žít?

5.7.2017 v 15:32 | Karma: 18,18 | Přečteno: 782x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Andrýsek

Dostane nás raketa, islamista nebo lhostejnost?

Severní Korea hlásí odpálení první mezikontinentální střely. V Německu žije deset tisíc islámských fundamentalistů. A když o něco jde, lidé raději koukají do mobilu, než aby pomohli. Jsou to dobré vyhlídky?

4.7.2017 v 13:39 | Karma: 22,71 | Přečteno: 423x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Musíme to řešit rychle, říká Válek. TOP 09 má po konci Tuleji čtyři možnosti

3. května 2024  15:46

Hledá se nový ministr. Zn.: Rychle. Takový inzerát by si teď mohla dát vládní TOP 09 poté, co...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1824x
Neskonalý optimista, který věří v dobro v lidech.

Seznam rubrik