Vrátí biskup Václav Malý řád Zlaté lípy (pazdeří)?

Alexandr Vondra jede do USA za peníze daňových poplatníků vyznamenat bratry Mašíny řádem Zlaté lípy za loupežné vraždy a prohlášení, že bývalý prezident Václav Havel  je kretén pěstovaný estébakama. Strhly se kolem toho vášnivé diskuse, dokonce bývalý mluvčí Charty 77 farář Miloš Reichrt se proti tomu ostře postavil.

Cituji: "Autorovi tohoto výroku o prezidentovi mé republiky má nyní ministr vlády téže republiky vzdávat hold a předávat vyznamenání. Prosím, vážený pane ministře, vzepři se tomu,  předveď, že i politik si může uchovat kontinuitu osobního směřování a nerozcupovat svůj život v nespojitelné útržky."

Ale co tento řád představuje a co na to již vyznamenaní lidé? Ministryně obrany Vlasta Parkanová rozhodla svým rozkazem ze dne 30. září 2008 o doplnění vojenských resortních vyznamenání o „Kříž obrany státu ministra obrany České republiky“ a „Vyznamenání Zlaté lípy ministra obrany České republiky“. Ocenění je udělováno zejména za bojové a vojenské činy či záchranu lidských životů, druhé za výrazný přínos pro rozvoj obrany a bezpečnosti České republiky. Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) udělila při příležitosti ukončení diplomatické mise velvyslance USA Richarda W. Grabera v Praze Vyznamenání Zlaté lípy ministra obrany České republiky. Na této stránce se mohou čtenáři podívat kdo ještě toto vyznamenání obdržel http://www.army.cz/informacni-servis/vyroci/zpravodajstvi/udeleni-resortnich-vyznamenani-40146/

Udělením Zlaté lípy bratrům Mašínům mění toto vyznamenání Alexandr Vondra na bezcenné „pazdeří“  napsal novinář Jiří Hanák. A toto slovo bylo na počátku současné vládní krize vyvolané politiky TOP 09 Kalouskem a Schwarzenbergem, velkých zastánců udělení tohoto pazdeří (vyznamenání) za loupežné vraždy bratrům Mašínům. Kauza Bátora je jen záminka, aby Kalousek se Schwarzenbergem dostali mimo hru stranu VV, co nejvíce problémů udělali ODS, sami posílili svoji pozici a prosadili svoje zájmy (jen věřím, že se jim to nepovede).

Ale co na to všechno biskup Václav Malý? Jsem zvědavý, zda se k tomu nějak vyjádří. A pokud má snad stejný názor jako farář Reichrt, co potom s vyznamenáním? Bude na ně nadále hrdý jako na vyznamenání, nebo je vrátí jako pazdeří?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaromír Petřík | sobota 20.8.2011 18:19 | karma článku: 26,63 | přečteno: 2729x