Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V církevních restitucích zaplatíme 100.000,-Kč na 1 křesťana

Vzhledem k tomu, že Nečas s Kalouskem a Schwarzenbergem za pomoci nikým nevolené strany LIDEM a poslance Pekárka odsouzeného za korupci prosadili náhradu církvím ve výši 59 miliard Kč navýšených o inflaci, tak jsem si dovolil trochu počítat.  

Tato částka navýšená o inflaci se bude ve skutečnosti, jak se shodují odborníci pohybovat někde okolo 100 miliard Kč.  Při počtu obyvatel ČR  přibližně 10 milionů to vychází cca 10.000,-Kč na hlavu včetně nemluvňat. Vzhledem k tomu, že jsme ateistický stát, kde je odhadem 90% ateistů, zbývá tedy přibližně 1 milion věřících, z nichž je drtivá většina křesťanů. Pokud přepočítáme tuto částku, tak již vychází na 1 křesťana 100.000,-Kč. Počítejme dále. Drtivá většina křesťanů neobdrží nic, tato obrovská suma peněz skončí u představitelů církví.

A peníze představují moc. Toto si moc dobře uvědomují jak církevní představitelé, tak vedení KDU-ČSL, ale i většina křesťanů.

V tisku jsem si přečetl, že církevní náhrady třeba v Maďarsku vycházely v přepočtu 1.000,-Kč na hlavu, v silně katolickém Polsku 1.500,-Kč na hlavu. Copak v Polsku a Maďarsku nevládli komunisté, nebo měly církve v těchto zemích o tolik nižší majetek?

Když jsem v diskusi nadhodil výši církevních náhrad v Polsku, tak na ni nikdo neodpověděl, jen mne diskutující křesťané zahrnuli odpověďmi typu: „melete nesmysly! Misto tech Vasich neustalych dojmu navstivte nejake univerzitni knihkupectvi a neco si o nasich dejinach konecne prectete!!! Je toho spousta, s prislusnymi DOHLEDATELNYMI odkazy.....takto jen jako osel opakujete demagogicke kecy komunistickeho skolstvi.“

Slušnější diskutéři argumentovali údajnou výši zisků, které měl náš stát ze zabavených církevních majetků. Jaksi přitom pomíjejí jeden ze zásadních faktů, že na budování těchto majetků se  výrazným způsobem podíleli ti nejchudší z nejchudších formou odvádění desátek či roboty.

A nezaplacená práce, či naturálie je svým způsobem též krádež. To jen k oblíbenému argumentu zastánců církevních restitucí, že co bylo ukradeno, musí být vráceno.

Nebo je historicky doloženo, že tehdejší preláti sami stavěli kostely, pracovali v lese, či se živili prací?

Pokud bychom šli takto do hloubky, je otázkou, kolik by církvím toho majetku skutečně zůstalo. Vzhledem k tomu, že není doloženo, že by preláti pracovali, jejich činnost byla de facto „obchodem s dušemi“ a udržování prostého člověka v bázni Boží, tedy strachu z Boha. Za tuto činnost je prostí občané živili.

Další záležitostí je, k čemu vlastně církve tak obrovský majetek potřebují.

Věřit se dá přece i zadarmo, bez majetku.

Takoví Svědci Jehovovi po nikom nic nechtějí, financují se sami. Křesťanské církve však kromě přibližných 100 miliard Kč, obdrží i majetek za 75 miliard Kč.

Opravdu velmi ušlechtilé a nezištné ze strany křesťanů!

V době hospodářské krize, nezaměstnanosti, kdy tisíce lidí mrznou pod mostem, kdy nebude na valorizaci důchodů a výdaje v sociální oblasti, se budou vyplácet částky, o jakých se nikomu ani nesnilo.

Obchod s dušemi byl v minulosti výnosný byznys a nyní bude ještě výnosnější. Ale bohužel ne pro drtivou většinu našeho národa, tedy 90% ateistů.

 

P.S. Poslední zpráva, že Babiš uvažuje o jednání s Okamurou, jelikož lidovci odmítají jakoukoliv diskusi na téma výše církevních restitucí. Vzhledem k tomu, že o jiných bodech svého programu lidovci diskusi připouštějí, je jasné, že pro lidovce jsou církevní restituce nejdůležitějším bodem jejich volebního programu, i když tvrdí opak.

Pokud by se Babiš opravdu rozhodl nenechat se takto lidovci vydírat, tak mu fandím. Nebude to mít snadné, protože v osobě Věry Jourové mají lidovci svého „agenta,“ která se za církevní restituce bude bít jako za svoje vlastní.

Autor: Jaromír Petřík | středa 13.11.2013 12:01 | karma článku: 32,83 | přečteno: 1904x
  • Další články autora

Jaromír Petřík

Prezident Miloš Zeman o „oduznání“ Kosova

Uznání Kosova je velkou morální kaňkou naší země, které prosadil snad nejhorší ministr naší vlády za celou naši historii Karel Schwarzenberg společně s tehdejším předsedou vlády Mirkem Topolánkem.

12.9.2019 v 10:05 | Karma: 45,56 | Přečteno: 2588x | Politika

Jaromír Petřík

Dopadne státní zástupce Šaroch stejně jako Petr Lessy, nebo Alena Vitásková?

Miroslav Kalousek a Ivan Bartoš se mohou doslova zbláznit z toho, že státní zástupce Šaroch doporučil zrušit obžalobu na Andreje Babiše.

4.9.2019 v 13:07 | Karma: 41,54 | Přečteno: 2430x | Politika

Jaromír Petřík

Jaký je rozdíl mezi Janem Silovským a bratry Mašíny?

Janu Silovskému bylo zamítnuto podmínečné propuštění z vězení za to, že chtěl bojovat v řadách Islámského státu. Naproti tomu se stupňuje kampaň za glorifikaci bratrů Mašínů, kteří spáchali činy, které se za terorismus dají uznat.

29.8.2019 v 10:11 | Karma: 39,75 | Přečteno: 1753x | Politika

Jaromír Petřík

Bojovník s „dezinformacemi“ o Zemanovi, Putinovi a Rusku Jakub Kalenský

Dezinformační weby by měly být označeny podobně jako cigarety, říká „expert“ na dezinformace Jakub Kalenský.

20.8.2019 v 21:28 | Karma: 38,89 | Přečteno: 1448x | Politika

Jaromír Petřík

Za lži a dehonestaci SSSR se v ČR uděluje vyznamenání

Mediální scénou nyní hýbe případ Sosnarová, které na základě jejích výmyslů o věznění v sovětském Gulagu bylo uděleno vyznamenání. Přesto, že se později prokázalo, že lhala, vyznamenání jí zůstalo.

18.7.2019 v 7:10 | Karma: 37,67 | Přečteno: 1708x | Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Nej skluzavka, echt Divoký západ, exkurze do Bayernu... Krok za krokem zemí EURA

15. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Německu EURO je Německo. EURO si dělá z Německa, kde fotbal je národní sport, něco jako svoji výkladní...

Chtěl bych Turka v Česku, říká Macinka. Antibabiše má za nejhloupější program

15. června 2024

Premium V uplynulých dnech oslavil 16 let po boku Václava Klause. Ještě na Hradě dělal tehdejšímu...

Kvůli Le Penové ho sesadili. Soud však rozhodl, že šéfem Republikánů zůstává

14. června 2024  21:31

Pařížský soud v pátek zrušil rozhodnutí francouzské konzervativní strany Republikáni (LR), která ve...

PŘEHLEDNĚ: Proč Česko kupuje nové tanky za 52 miliard? A co všechno umí?

14. června 2024  21:01

Česká armáda by měla do roku 2030 získat 77 nejmodernějších tanků Leopard 2A8 ve společném nákupu s...

  • Počet článků 362
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2605x
Žiji celý svůj život v pěkném Moravském městě Boskovice. Více než 40 let se aktivně zajímám o politiku, i když jsem jsem nikdy nebyl v žádné politické straně. Politika, politický zeměpis a historie je mým koníčkem společně s filatelií. Píši odborné i populární články o filatelii, jsem častým diskutujícím na Novinkách Seznamu. Co se filatelie týká, jsem specialistou na poštovní historii Afghánistánu.

P.S. Omlouvám se svým příznivcům a všem slušným čtenářům, že jsem po 9 letech psaní blogů v červnu 2019 zavřel diskuse z důvodů sprostot odpůrců Andreje Babiše a Miloše Zemana. Jejich agresivita v diskusích dosáhla takových mezí, že pod mými blogy přestali diskutovat slušní diskutující, kteří jimi byli neustále neurvale napadaní. Proto těmto neurvalým diskutujícím doporučuji, ať chodí diskutovat pod blogy svých oblíbenců, jejichž smyslem života je nenávist k Babišovi, Zemanovi a všem jinak smýšlejícím.

Slušní diskutující mi mohou napsat na e-mail: petrik.boskovice@seznam.cz

 

Seznam rubrik