Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Omyly Sociální demokracie

Pokusím se očima nestraníka (nejsem příslušníkem žádné politické strany ani politického hnutí) popsat svůj názor na neúspěch sociální demokracie při nedávných volbách.

Je už nějaký čas po volbách a politické strany se snaží analyzovat  příčinu svého úspěchu, nebo i neúspěchu. Sociální demokracie sice tyto volby vyhrála, ovšem s výsledkem, který znamenal její prohru.

Kde hledat příčiny tohoto neúspěchu? Je skutečně hlavní příčina v tom, že jí pravice neustále podsouvala Řecko a jeho hospodářské potíže? Podle mého názoru je situace trochu složitější. Osobně bych viděl tyto příčiny špatného volebního výsledku Sociální demokracie:

1. Nemastný, neslaný volební program založený hlavně na zvyšování daní

2. Agresivní volební kampaň

3. Nadutost Jiřího Paroubka

Zkusme si to trochu rozebrat: Nemastný, neslaný volební program. Ať už jsem sledoval bilboardy, plakáty na ulicích, nebo inzerci v tisku, kromě neustálé kritiky svých protivníků (hlavně ODS) mne tam nic nezaujalo. Navíc některé myšlenky doslova nesmyslné - usmívající se Bohuslav Sobotka, kde na jednom plakátu píše - zvedneme daně bohatým a hned vedle - vytvoříme nová pracovní místa. Pokud se nad tím někdo objektivně zamyslí - nesmysl. Pokud přece bohatým podnikatelům (tím nemyslím spekulanty a zloděje) zvedneme daně, tak je donutíme propouštět. Sám ze svojí výrobní podnikatelské činnosti vím, že svoje výrobky při silné konkurenci zdražit nemohu a co mi potom zbude - sáhnout na platy dělníkům nebo propouštět. Televizní diskuze též nevýrazné, bez nápadu, žádná koncepce - jen stálé omílání frází.

Agresivní volební kampaň. Určitá míra agresivity se toleruje spíše pravici, ale levicová strana si příliš agresivity  dovolit nemůže. Zde však překonala všechna očekávání. A to v takové míře, že když jsem tuto kampaň sledoval, tak jsem si říkal "Proboha, koho si jen Sociální demokracie na tuto kampaň najala?" Snad svého největšího nepřítele, aby ji touto kampaní co nejvíce poškodil. Když jsem se dozvěděl, že volební kampaň měl na starosti Petr Dimun známý spolupracovník bývalého ministra Pavla Němce spojeného s aférou katarský princ, jen jsem si řekl, že Sociální demokracie asi ztratila rozum. Aby levicová strana vedla kampaň v Americkém stylu, to jí snad mohl poradit její skutečný nepřítel!

Nadutost Jiřího Paroubka. Tady si jen říkám, kam dal zdravý selský rozum. Jiří Paroubek celou dobu vycházel z toho, když na podzim r. 2008 Sociální demokraté skutečně drtivě vyhráli Senátní volby, že to bylo proto, že jsou tak dobří. Jenže zapomněli na jednu velmi podstatnou věc a sice, že jim tyto volby de facto vyhrála sama ODS s tehdejším předsedou Mirkem Topolánkem. Ten se tehdy choval tak nemožně a arogantně, že Sociálním demokratům tehdejší volby vyhrál z nějvětší části on sám. A Jiří Paroubek se mylně domíval, že tyto volby vyhrál sám, svými schopnosti a moudrostí.                                                 Lidé tehdy jinou volbu neměli. Mezitím došlo k dalším "úletům" ve vyjadřování Jiřího Paroubka, které si politik jeho formátu prostě dovolit nemůže. Samochválou typu, že je nejlepším diskutérem v zemi, nebo při rozbírání svých majetkových poměrů - "Dámy a pánové, kdo na to má?" zesměšnil nejen sebe, ale neprospěl tím ani Sociální demokracii.                                                                                                             Při poslední televizní debatě před volbami s Petrem Nečasem též nijak nezazářil, jak se domníval, když mu posluchači přisoudili dost vysoké procento hlasů. Ale když jsem z jeho úst opakovaně slýchával, že očekává volební vítězství ve výši kolem 35% a průzkumy ukazovaly jiná čísla, tak jsem se ho v duchu tázal, proč v sobě nemá více pokory.

Co následovalo, všichni víme. Pořádný pád, lidově řečeno "na hubu". Následovalo okamžité odstoupení Jiřího Paroubka. Zde mu musím k jeho cti přiznat, že se k tomu postavil chlapsky a bez velkých řečí.

Nyní Sociální demokraté bezradně tápají jak z této nepříznivé situace ven. Každou politickou stranu tvoří osobnosti, ale též jasná a srozumitelná politika strany. Zatím se mi zdá, že od voleb ani v jednom nepokročili. Snad nebudou tápat příliš dlouho, protože ač jsem pravicový volič, tak pokládám za důležité, aby i levice měla dostatečnou sílu korigovat některá špatná rozhodnutí vládnoucí pravice.

Nejsem žádným profesionálním politologem nebo politickým analytikem, ale snad je na mých slovech něco pravdy. To posoudí čtenáři.

Autor: Jaromír Petřík | pondělí 9.8.2010 12:22 | karma článku: 20,63 | přečteno: 1367x
  • Další články autora

Jaromír Petřík

Prezident Miloš Zeman o „oduznání“ Kosova

Uznání Kosova je velkou morální kaňkou naší země, které prosadil snad nejhorší ministr naší vlády za celou naši historii Karel Schwarzenberg společně s tehdejším předsedou vlády Mirkem Topolánkem.

12.9.2019 v 10:05 | Karma: 45,56 | Přečteno: 2588x | Politika

Jaromír Petřík

Dopadne státní zástupce Šaroch stejně jako Petr Lessy, nebo Alena Vitásková?

Miroslav Kalousek a Ivan Bartoš se mohou doslova zbláznit z toho, že státní zástupce Šaroch doporučil zrušit obžalobu na Andreje Babiše.

4.9.2019 v 13:07 | Karma: 41,54 | Přečteno: 2430x | Politika

Jaromír Petřík

Jaký je rozdíl mezi Janem Silovským a bratry Mašíny?

Janu Silovskému bylo zamítnuto podmínečné propuštění z vězení za to, že chtěl bojovat v řadách Islámského státu. Naproti tomu se stupňuje kampaň za glorifikaci bratrů Mašínů, kteří spáchali činy, které se za terorismus dají uznat.

29.8.2019 v 10:11 | Karma: 39,75 | Přečteno: 1753x | Politika

Jaromír Petřík

Bojovník s „dezinformacemi“ o Zemanovi, Putinovi a Rusku Jakub Kalenský

Dezinformační weby by měly být označeny podobně jako cigarety, říká „expert“ na dezinformace Jakub Kalenský.

20.8.2019 v 21:28 | Karma: 38,89 | Přečteno: 1448x | Politika

Jaromír Petřík

Za lži a dehonestaci SSSR se v ČR uděluje vyznamenání

Mediální scénou nyní hýbe případ Sosnarová, které na základě jejích výmyslů o věznění v sovětském Gulagu bylo uděleno vyznamenání. Přesto, že se později prokázalo, že lhala, vyznamenání jí zůstalo.

18.7.2019 v 7:10 | Karma: 37,67 | Přečteno: 1708x | Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Bodali mačetou. V Británii odsoudili nejmladší vrahy za posledních 30 let

10. června 2024  20:24

Britský soud uznal dva dvanáctileté chlapce vinnými z vraždy o sedm let staršího mladíka. Tomu...

Čas odejít do důchodu. Ruští politici se vysmívají Macronovi a Scholzovi

10. června 2024  20:22

Ruští politici se vysmívají francouzského prezidentovi Emmanuelovi Macronovi a německému kancléři...

Prezident Pavel přiletěl do Rigy na summit východního křídla NATO

10. června 2024  20:03

Český prezident Petr Pavel v pondělí přiletěl do lotyšského hlavního města Rigy. V úterý se zde...

KOMENTÁŘ: Poražení slaví víc než vítězové. Přitom by měli změnit přístup

10. června 2024

Premium Třicet minut po vyhlášení výsledků evropských voleb panovalo ve štábu SPOLU nadšení, jako kdyby tři...

  • Počet článků 362
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2605x
Žiji celý svůj život v pěkném Moravském městě Boskovice. Více než 40 let se aktivně zajímám o politiku, i když jsem jsem nikdy nebyl v žádné politické straně. Politika, politický zeměpis a historie je mým koníčkem společně s filatelií. Píši odborné i populární články o filatelii, jsem častým diskutujícím na Novinkách Seznamu. Co se filatelie týká, jsem specialistou na poštovní historii Afghánistánu.

P.S. Omlouvám se svým příznivcům a všem slušným čtenářům, že jsem po 9 letech psaní blogů v červnu 2019 zavřel diskuse z důvodů sprostot odpůrců Andreje Babiše a Miloše Zemana. Jejich agresivita v diskusích dosáhla takových mezí, že pod mými blogy přestali diskutovat slušní diskutující, kteří jimi byli neustále neurvale napadaní. Proto těmto neurvalým diskutujícím doporučuji, ať chodí diskutovat pod blogy svých oblíbenců, jejichž smyslem života je nenávist k Babišovi, Zemanovi a všem jinak smýšlejícím.

Slušní diskutující mi mohou napsat na e-mail: petrik.boskovice@seznam.cz

 

Seznam rubrik