Obdivoval Ferdinand Peroutka V. I. Lenina a komunisty?

Leninova genialita byla právě v jeho pronikavém realismu. Byl vůdcem i prvním kritikem svého režimu...

Toto napsal na adresu V. I. Lenina novinář Ferdinand Peroutka.

Cituji celý výrok:"Kdyby v ruské revoluci nebylo toho realismu, který dovede vidět nedostatky a nebojí se o nich mluvit, byla by ruská revoluce dávno zašla. Leninova genialita byla právě v jeho pronikavém realismu. Byl vůdcem i prvním kritikem svého režimu. Jednou z vlastností, jimž na něm třeba nejvíce se obdivovat, byla nemilosrdná otevřenost, s níž promlouval o vadách, nedostatcích a neúspěších režimu,který sám vedl. Odměnou mu bylo, že své dílo postavil na zemi, nikoliv do oblak*" . (cit.dílo,str.174.)

O komunistech napsal Ferdinand Peroutka toto:

"V době revoluce komunistická strana překonávala energií, odhodlaností, jasným programem všechny strany ostatní. Poměry, v nichž žijeme, jsou přirozeným následkem této okolnosti. Ano, je také možno uvádět abstraktní zásady a plačtivě vyzývat lidi, aby se podle nich řídili. Ale stále ještě 'tam svět se hne, kam se síla napře'. Vždy vůle a odvaha budou působit jako přírodní zákon. Svět se nevyvíjí podle učebnic, nýbrž podle lidí. Kdyby komunisté i dále byli čilejší, energičtější, nebojácnější, než ostatní, pak by nakonec vyhráli, a vítězství by jim patřilo". (Cit.dílo, str.94-95.)

Tak nevím. Před časem se strhla vášnivá diskuse mezi zastánci a odpůrci Ferdinanda Peroutky na téma, zda Ferdinand Peroutka obdivoval Hitlera a jak myslel svůj výrok o židech- cituji: „Lze předpokládat, že roztok židovského elementu v německém životě byl tak silný, že na to německý organismus reagoval jako na otravu.“

Nyní máme další námět na přemýšlení, jak asi Ferdinand Peroutka svoje výroky myslel, když se takto vyjadřoval o V. I. Leninovi a komunistech.

Jsem zvědavý, jakým způsobem budou zastánci Ferdinanda Peroutky tvrdit, že to Peroutka myslel přesně opačně, než to napsal.

Ono se dá napsat, že slunce svítí černě. Otázkou je, kdo takovému tvrzení uvěří. Já jsem se dřívě bláhově domníval, že se nemůže najít nikdo, ale byl jsem už několikrát vyvedený z omylu.

Pro určité lidi není důležité, co je řečeno, ale KDO to řekl. Když to řekne autorita, které bezmezně věří, tak se budou do „krve rvát“ za to, že slunce svítí „černě“ protože to řekl jejich idol. A pokud to ještě potvrdí např. Naše ČT, tak už jim to nikdo nevymluví.

Protože je různým způsobem ovlivnitelná většina lidí, právě na to sází majitelé médií a potom se divíme, proč třeba ve Francii a Německu vítězí politické strany, které prosazují masovou migraci muslimů do svých zemí a do Evropy. Francouzi dokonce volili jednoho z hlavních viníků rozvrácení Libye – stranu bývalého prezidenta Sarkozyho. Co se týká Ukrajiny, tak fanatičtí odpůrci Ruska jsou ochotni věřit tomu, že to byl Putin, který rozpoutal na Ukrajině válku. Když dostanou logickou námitku, že Putin na Ukrajině neprovedl násilný, nelegitimní převrat, kde poté, co se nelegitimní pučisté dostali k moci, poslali ukrajinská vojska vyvraždit nespokojené obyvatele východní Ukrajiny (kteří odmítli tyto pučisty uznat za svoje nové vládce), tak si stejně povedou svou, protože to denodenně slyší od svých autorit v našich médiích...

Tolik asi o slepé víře některých lidí v autority.

Jsem proto zvědavý na argumenty, jak zdůvodní, zda svými výroky Ferdinand Peroutka obdivoval či naopak zatracoval V. I. Lenina a komunisty.

Zdroj:http://www.novarepublika.cz/2016/04/nezajima-mne-co-psal-ci-nepsal-peroutka.html

 

Autor: Jaromír Petřík | pondělí 4.4.2016 13:35 | karma článku: 28,84 | přečteno: 1095x