Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ten spor se nevede o Peroutkovo dílo, ale o to, že se Zeman spletl, a protože je to založením zbabělec, tak tu svou chybu nikdy nepřizná a radši si bude vymýšlet, že ten Peroutkův článek určitě četl, protože si to pamatuje, a že ho tedy museli zcenzurovat ze všech dochovaných výtisků Přítomnosti. Je to trapné a jenom to odhalilo pravdu o tom, jaký Zeman doopravdy je.

7 0
možnosti
Foto

Můj článek není o tom, co Zeman řekl o Peroutkovi.

1 0
možnosti
Foto

To jste opsal opsal z Nové republiky. což je opravdu věrohodná věc.. Ono se dá zneužít všechno proti každému, když se věc vytrhne ze souvislostí. Peroutka se scházel s Čapkem, Masarykem a rozhodně by oni mezi sebe nepřijali někoho, kdo horuje pro komunismus a Lenina. Je znám Peroutkův výrok "Komunismus – ze své volby – je největším žijícím nepřítelem svobody."

5 0
možnosti
VR

Nová republika je jeho hlavní zdroj informací:-)

2 0
možnosti
KLS

Bludný balvan jste měl letos dostat Vy. Za matení veřejnosti, dehonestaci blogu iDNES a provozování tradiční komunistické lži a propagandy.

6 2
možnosti
Foto

Já nemohu za to, co Peroutka napsal.

Pokud jsou to pro Vás komunistické lži, tak Vám nepomohu.

1 2
možnosti
PP

Víte, já bych spory o to, co Peroutka napsal či nenapsal nějak nedramatizoval. Ono samozřejmě něco jiného bylo sovětské Rusko v době předválečné republiky, kdy informací o něm bylo poskrovnu a něco jiného dnes, kdy má člověk možnost si přečíst množství knih pojednávajících právě o složitém a velmi často brutálním vývoji od říjnového převratu po začátek vlastenecké války. Jedna věc je pozice a činnost Lenina, který záhy umírá. Zajímavější je pak boj o nástupnictví mezi Stalinem a dalšími členy původního vedení - Trockim, Zinověvem, Kameněvem, Bucharinem, zavražděným Kirovem či Rykovem. To je období NEPu, kolektivizace a industrializace Ruska. Zde se také v rámci "revolučního teroru" můžeme setkat s úměle vytvořeným hladomorem na Ukrajině, jehož bilancí bylo odhadovaných 5 miliónů obětí nebo statisíci (spíše milióny) obětí, které přinesla násilná industrializace a Stalinova politika ve funkci lidového komisaře pro národnostní otázky.

Pochybuji, že tyto informace mohl mít Peroutka k dispozici.

3 0
možnosti
Foto

Zajímavé, jak tuto záležitost zdramatizovali Peroutkovi příznivci.

Já jsem Peroutku za jeho vyjádření o Leninovi a komunistech nijak neodsoudil.

0 0
možnosti
MK

Opravdu by mě zajímalo, kdy Petříku začneš něco studovat. Za prvé Nová republika je asi tak relevantní zdroj informací jako můj Labrador. Za druhé, pokud z eseje vytáhnu jednu větu, tak zcela jistě ta věta dostane jiný smysl a za třetí. Víš, kdo řekl, že Hitler je gentleman? Byl to britský premiér Chamberlain po prvním setkání s Hitlerem? Co se týče slov Peroutky o Židech, doporučuji ti, aby sis přečetl celou esej, kterou tomu Peroutka věnoval. Na rozdíl o tebe již současníci (včetně nacistů) poznali, že se jedná o ironii a víceméně reakci na nacistické a komunistické žvásty o Židech....ano i komunistické. Protože ruští komunisté, po té co s nacisty obsadili Polsko, byli největšími dodavateli Židů do německých koncentračních táborů. Ne náhodu by Peroutka zatčen již roku 1939 gestapem a putoval po koncentrácích až do roku 1945, kdy byl v Buchenwaldu osvobozen (spolu s dalšími vězni) americkou armádou

9 2
možnosti
Foto

Aha, ale Němci, kteří ty Židy do německých koncentračních táborů od Sovětů, převzali, jsou čistí.

A že sovětská rozvědka, kontrarozvědka a NKVD a atomový výzkum se skládala se samých Židů, tak to Vás neudivuje?

2 2
možnosti
MB

Jen ještě k sugestivní otázce, zda Peroutka svými výroky obdivoval, nebo naopak zatracoval komunisty. No, kdyby autor znal historický kontext, nemusel se takto ptát. Celá čs. společnost se po válce posunula doleva, platilo to jak pro politiky, tak pro novináře atd. Komunisté měli značný kredit, který vyprchával jen pozvolna. Sami komunisté se zaklínali demokracií horem dolem, ve svých plánech byli relativně umírnění (nakonec o sociální demokracii se v oné době říkalo, že komunisty "předjíždí zleva"). Takže Peroutka tehdy komunisty ani neobdivoval, ani nezatracoval, ale zdá se, že tak, jako drtivá většina společnosti, do jisté míry uvěřil v pravdivost toho, co proklamovali.

3 0
možnosti
Foto

S tímto Vaším názorem bych celkem souhlasil.

Určitá část našich občanů (voliči TOP09, KDU-ČSL, ODS) též naprosto slepě věří tzv. "západní demokracii", která v posledních letech spáchala zločiny rozpoutání války (Srbsko, Irák, Libye).

Místo, aby původci těchto válek jako M. Albright, G. Bush jr., T. Blair, D. Cameron, N. Sarkozy byli odsouzeni za zločin rozpoutání války a dostali doživotní tresty, tak je voliči v jejich zemích nadále volí.

Tito západní "demokraté" mavíc dali zavraždit představitele napadených států. Aby tomu dodali zdání legitimity, tak v Iráku prezidenta a jeho vládu předhodili jejich nepřátelům, aby vykonali roli katů, totéž se stalo v Libyi. V případě Srbska též Miloševič v Haagském vězení nepřežil a zavíráni jsou další Srbové.

A ovčané v západních zemích místo, aby uvedené politiky hnali k zodpovědnosti za jejich zločiny, tak je nadále volí, protože se zaklínají demokracií stejně jako se kdysi demokracií zaklínali komunisté, jak píšete.

A jak jsem psal v jiných diskusích, tak takový K. Gottwald se všemi komunisty v letech 1948-1989 jsou proti uvedeným západním "demokratickým" politikům v počtu mrtvých jen ubozí břídilové.

Jenže za toto pouhé porovnání jsem si od zaslepených zastánců páchání zločinů zeměmi NATO vysloužil nálepku "komunisty".

3 2
možnosti
MM

Na titulní straně blogu i Dnes nemohou být:

"články, v nichž bloger na základě pravdivých dílčích skutečností nebo událostí vytvoří vykonstruované závěry, které ve výsledku vytvářejí zkreslující či nepravdivý obraz o té či oné skutečnosti, jevu a pod."

5 0
možnosti
Foto

A kdo rozhodne, které pravdivé skutečnosti jsou dílčí? A jak to ten blogger má dopředu poznat? Znáte nějaký test?

0 2
možnosti
MS

Přisoudit někomu genialitu ještě nemusí znamenat obdiv. Geniální byl třeba i Hitler, když se mu podařilo zbaňkovat celý národ a rozhodně ho za to nikdo neobdivuje.

4 0
možnosti
Foto

A co když národu se podařilo zbaňkovat Hitlera? Když Vám všichni tleskají, tak jak to měl ten genius poznat, že není geniem?

0 0
možnosti
FS

Obdivuji pana Petříka,že se vůbec snaží diskutovat s lidmi,kteří jsou nepoučitelní a uznávají jen tu svoji"pravdu".Je to opravdu škoda času.Pan Kula už a priori odsoudil Váš článek a basta. A ty ostatní(pan Vokoun,Vlk) nevyjímaje,je to stále stejné,ti obrátí vše naruby..

3 9
možnosti
Foto

Díky za Vaši odvahu pane Salajko vstoupit do diskuse, kterou obsadili vyznavači pouze svojí jediné pravdy. Tedy té pravdy, jejíž nositelem je naše ČT a pražská kavárna.

Co se jim musí uznat, tak to s jakou úporností se bijí za "pravdu" typu, že slunce svítí černě a ne žlutě. Tedy popírají, co je psáno, to je dáno.

2 8
možnosti
VM

V podstate se mi nepodarilo pochopit, proc clankY pana Peroutky zde autor podrobuje verbalni vivisekci. Jak jiz zde nekdo sdelil, clanky nelze vytrhnout s celkoveho kontextu. Navic je potreba prihlednout k dobe, kdy byly napsany...

Suma sumarum neni zcela O F T O P I C / dnes epiteton conctans/ prihlednout k tomu, ze byl na Umschulung v koncentraku../za Hitlera/...

1 0
možnosti
Foto

A jak poznat, kdy jde o verbální vivisekci a kdy ne. Není Váš poslední odstavec příkladem verbalní vivisekce?

0 0
možnosti