Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mojí rodiče přežili několik režimů – mají se za to stydět?

Tímto článkem chci tak trochu reagovat na článek Jaroslava Mrázka „Stydím se! Přežil jsem minulý režim“. Též na slova dnešní mladé generace, jak jsme byli zbabělí, že jsme proti minulému režimu nic nepodnikali a také „komunistobijců“, kteří většinou také proti režimu nic nepodnikali, ale nyní ze sebe chrlí plamenná slova o  tzv. třetím odboji.

Pro upřesnění: mojí rodiče prožili dětství v třicátých létech, ve čtyřicátých mládí, já se narodil v polovině padesátých let a z této retrospektivy zkusím napsat tento článek.

Na třicátá, demokratická léta první republiky vzpomínají rodiče s velkou nostalgií. Jako děti viděly obchody plné zboží, jejich vrstevníci z lépe situovaných rodin si užívali šťastné dětství v relativní hojnosti. Bohužel, moji rodiče pocházeli z chudých rodin, práce nebyla. Ke snídani i k večeři byl většinou suchý chléb (někdy s máslem nebo sádlem) a kafe (cikorka), k obědu škubánky, brambory na všemožné způsoby a v neděli někdy maso. Sbíraly se velkém lesní plodiny, sušilo se ovoce (křížaly), pomáhali si jak to šlo.

Potom přišel Hitlerovský nacismus a byla zavedena pracovní povinnost. Zpočátku si prý nacisté dávali pozor, aby lidem „zavřeli hubu žvancem“ a pracující se měli relativně lépe. Zlom nastal za Heydrichiády. Dobře si pamatují na hrůzu, jak tlampače hlásily, že každý desátý Čech bude zastřelen. Po dopadení parašutistů  následovaly popravy českých lidí. Opět vzpomínají, jakou hrůzu v nich budily denně zveřejňované seznamy popravených.

O roce 1948 mluví jako o převratu, jinak tuto dobu nenazvou. Na padesátá léta vzpomínají rozporuplně. Jako chudí lidé si polepšili, měli jistotu zaměstnání, postavili si rodinný dům, ale též vnímali politické procesy. Dokonce se osobně znali s několika lidmi odsouzenými k vysokým trestům za plánování protikomunistických akcí. Jeden ze zatčených byl tehdy odsouzený k trestu smrti (ten mu byl později změněný na doživotí a začátkem šedesátých let propuštěný), ostatní dostali mnohaleté tresty.

Jeden z těchto odsouzených byl po r. 1989 poslancem a vzpomínám si, jak mu tehdy Richard Sacher veřejně vyslovoval úctu, když pod nátlakem podepsal spolupráci s STB. Ptal jsem se rodičů, jací to byli lidé? (já jsem je též znal osobně, ale jen jako kluk a nyní již nikdo z nich nežije). V té době prý všechno mladí lidé mezi dvaceti až třiceti lety, snílkové a dobrodruzi. Nikdy však nikomu neublížili. Zato Mašíny mají rodiče za loupežné vrahy, kteří vraždili náhodné svědky svých činů.

Rodiče si uvědomovali i tehdy v padesátých létech, jak Stalin pevně drží naši republiku v zubech, že jakýkoliv odboj nemá šanci, jak později dokumentovali na případu Maďarska. Události z Maďarska 1956 si pamatují velmi dobře, já jsem prý akorát začínal chodit.

A měli kritické připomínky, jak pro nás, ani Maďary tehdy Američané a Západ nehnuli prstem.

Šedesátá léta pamatují jako léta uvolnění, přerušené okupací vojsk Varšavské smlouvy. Tuto dobu ostatně již docela dobře pamatuji i já, i když jsem ještě chodil do základní školy.

Též vzpomínají, ale to i já, jak pro nás tolik opěvovaný Západ a USA  opět nehnuli ani prstem. Samozřejmě s výjimkou emigrantů, ale my jsme byli ti nestateční, kteří zůstali ve své vlasti a pracovali, aby mohli žít.

Husákovská léta normalizace vnímají jako dobu nesvobody, ale relativního hmotného zajištění. Tady jsem se daleko více již bouřil já, protože jsem toužil cestovat, ale na rozdíl od našeho největšího komunistobijce Jaromíra Štětiny mi to nebylo dovoleno – tedy zakázáno. Byl jsem pouze v NDR a v Polsku, ale moje opětovné žádosti o návštěvu Rakouska a devizový příslib končily nepotvrzením místní organizace KSČ na mém pracovišti! Jaromír Štětina tvrdí jak bylo snadné cestovat, ale asi to bylo tím, že já jsem na rozdíl od něj nikdy nebyl v KSČ ani konfidentem STB.

Co k tomu dodat. Ať si to každý přebere podle svého svědomí.

Celá řada komunistobijců tvrdí, že nacismus i komunismus jsou v podstatě stejně zločinné režimy. Moji rodiče říkají, že ani represe v padesátých létech nejsou srovnatelné s Heydrichiádou! Jeden ze známých rodičů, který byl v Německu na nucených pracích vzpomínal na zážitek, kdy nepozdravil přesně podle předpisů tři německé výrostky a ti jej následně zmlátili a zkopali veřejně na ulici a němečtí občané je jen obcházeli.

Ještě k „hrdinství“ a „komunistobijectví“ některých dnešních mladých lidí, kteří se narodili po r. 1989. Vzpomínám si, jak při jedné ze soutěží Superstar byli soutěžící v rámci soutěže podrobeni tzv. nátlakovým výslechům. Nic se jim nedělo, jen tzv. vyšetřovatelé na ně stupňovali psychický tlak. A ejhle! Většina hrdinů Superstar se začala přiznávat i k „dloubání v nose“ a k tomu, co nikdy neprovedli! Kdo ví, k čemu by byli schopni přemlouvat svoji babičku a jak by se Ti ,, stateční,, zachovali , kdyby museli čelit opravdovému nátlaku a nebezpečí. Nic takového jim samozřejmě nepřeji, tím chci jen dodat, ono se to od klávesnice počítače hezky kritizuje a poučuje!

Kéž by tito dnešní mladí „hrdinové“ měli aspoň tolik odvahy, aby zakládali vlastní rodiny a vychovávali svoje potomky. Zatím se mi zdá, aspoň to tak vnímám ve svém okolí, že se jim do větších starostí a zodpovědnosti moc nechce.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaromír Petřík | úterý 2.11.2010 13:09 | karma článku: 37,88 | přečteno: 2668x
  • Další články autora

Jaromír Petřík

Prezident Miloš Zeman o „oduznání“ Kosova

Uznání Kosova je velkou morální kaňkou naší země, které prosadil snad nejhorší ministr naší vlády za celou naši historii Karel Schwarzenberg společně s tehdejším předsedou vlády Mirkem Topolánkem.

12.9.2019 v 10:05 | Karma: 45,56 | Přečteno: 2588x | Politika

Jaromír Petřík

Dopadne státní zástupce Šaroch stejně jako Petr Lessy, nebo Alena Vitásková?

Miroslav Kalousek a Ivan Bartoš se mohou doslova zbláznit z toho, že státní zástupce Šaroch doporučil zrušit obžalobu na Andreje Babiše.

4.9.2019 v 13:07 | Karma: 41,54 | Přečteno: 2430x | Politika

Jaromír Petřík

Jaký je rozdíl mezi Janem Silovským a bratry Mašíny?

Janu Silovskému bylo zamítnuto podmínečné propuštění z vězení za to, že chtěl bojovat v řadách Islámského státu. Naproti tomu se stupňuje kampaň za glorifikaci bratrů Mašínů, kteří spáchali činy, které se za terorismus dají uznat.

29.8.2019 v 10:11 | Karma: 39,75 | Přečteno: 1753x | Politika

Jaromír Petřík

Bojovník s „dezinformacemi“ o Zemanovi, Putinovi a Rusku Jakub Kalenský

Dezinformační weby by měly být označeny podobně jako cigarety, říká „expert“ na dezinformace Jakub Kalenský.

20.8.2019 v 21:28 | Karma: 38,89 | Přečteno: 1448x | Politika

Jaromír Petřík

Za lži a dehonestaci SSSR se v ČR uděluje vyznamenání

Mediální scénou nyní hýbe případ Sosnarová, které na základě jejích výmyslů o věznění v sovětském Gulagu bylo uděleno vyznamenání. Přesto, že se později prokázalo, že lhala, vyznamenání jí zůstalo.

18.7.2019 v 7:10 | Karma: 37,67 | Přečteno: 1707x | Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Soudní dvůr EU potvrdil povinnost Polska zaplatit pokutu za těžbu v dole Turów

29. května 2024  11:46

Soudní dvůr Evropské unie potvrdil povinnost Polska zaplatit pokutu za nelegální těžbu ve...

Koho volit do Evropského parlamentu? Poradí volební kalkulačka iDNES.cz

29. května 2024  11:44

Už za pár dní odstartují napříč celou Evropskou unií volby do Evropského parlamentu. V Česku máte...

Pacienti uvidí dostupnost omezených léků v lékárnách, slibuje novela

29. května 2024  10:37,  aktualizováno  11:37

Lékaři a pacienti si budou nově moci zkontrolovat, zda má jejich lékárna omezeně dostupné léky....

Opilý vandal demoloval auta, do jednoho z nich zapíchl dopravní značku

29. května 2024  11:27

Čtyři poničená auta zůstala uprostřed minulého týdne po řádění opilého mladíka v jedné z okrajových...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 362
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2605x
Žiji celý svůj život v pěkném Moravském městě Boskovice. Více než 40 let se aktivně zajímám o politiku, i když jsem jsem nikdy nebyl v žádné politické straně. Politika, politický zeměpis a historie je mým koníčkem společně s filatelií. Píši odborné i populární články o filatelii, jsem častým diskutujícím na Novinkách Seznamu. Co se filatelie týká, jsem specialistou na poštovní historii Afghánistánu.

P.S. Omlouvám se svým příznivcům a všem slušným čtenářům, že jsem po 9 letech psaní blogů v červnu 2019 zavřel diskuse z důvodů sprostot odpůrců Andreje Babiše a Miloše Zemana. Jejich agresivita v diskusích dosáhla takových mezí, že pod mými blogy přestali diskutovat slušní diskutující, kteří jimi byli neustále neurvale napadaní. Proto těmto neurvalým diskutujícím doporučuji, ať chodí diskutovat pod blogy svých oblíbenců, jejichž smyslem života je nenávist k Babišovi, Zemanovi a všem jinak smýšlejícím.

Slušní diskutující mi mohou napsat na e-mail: petrik.boskovice@seznam.cz

 

Seznam rubrik