Močící Klement Gottwald

Sleduji televizní historický cyklus scénáristů Pavla Kosatíka a Roberta Sedláčka „České století.“ Byl jsem na tento seriál zvědavý, neboť je prvním, který se po roce 1989 uceleně zabývá našimi historickými událostmi od r. 1918 do r. 1992 tedy od vzniku a zániku Československa.

Jak známo, historie je pouze jedna, ale jejich výkladů více, podle toho, kdo momentálně vládne a jaký je potřebný výklad politické propagandy.

Dá se říct, že tento seriál určitě stojí za zhlédnutí.

Je zde popsáno nemálo událostí ze zákulisí vzniku Československé republiky, Mnichovské dohody 1938, nebo Benešova pobytu ve Velké Británii za II. Světové války.

K herci Martinu Hubovi jako prezidentu Masarykovi větší výhrady nemám.  Líbí se mi, že scénáristé do jeho proslovu zařadili tyto věty: „Jsme na prahu revoluce světové. Evropa a svět vstupují do nového stadia vývoje, ve kterém se rozhodne, kdo bude držet moc. Jestli staré feudální teokracie nebo systém moderní, který ctí lidskou svobodu.“

Martin Finger hraje prezidenta Beneše slušně, ale přece jen se k němu nehodí jeho hlas. Myslím si, že bylo lepší nechat tohoto herce dabovat někým, kdo má hlas přece jen podobnější hlasu skutečného prezidenta Beneše. 

Pro výběr herců klíčových politiků, pokud chtějí působit věrohodně, je třeba, aby herci byli skutečným politikům co nejvíce podobni. Jak fyzicky, tak mít nastudovaná jejich gesta a podobný i jejich hlas.

Z tohoto důvodu jsem byl velmi zvědavý na Klementa Gottwalda, který byl ústřední postavou čtvrtého dílu „Všechnu moc Stalinovi.“

Bylo zde ukázáno nemálo ze zákulisí politického vyjednávání, když 20. února 1948 podalo 12 ministrů demisi. Scénáristé ukazují schůze politiků jednotlivých politických stran, logicky pak i detaily z jednání komunistů v čele s Gottwaldem, dále Zápotockého, Slánského, Čepičku, Kopeckého včetně sovětského poradce. 

Ovšem zpodobnění Klementa Gottwalda hercem Jiřím Vyorálkem bylo tragické. Se skutečným Klementem Gottwaldem nemá společnou ani podobu, ani hlas, ba ani gesta.

Aby tomu tvůrci dodali šťávu, tak detailně zabírají, jak komunisté na schůzi mlaskají nad hrncem horkých párků, který jim přinesla Marta Gottwaldová, mezi řečí trousí „ty vole“ a „bacha Klémo.“ Mezitím záběry, jak si Klement Gottwald neustále chodí nalévat vodku.

Aby tvůrci postavu Klementa Gottwalda shodili co nejvíce, tak ukazují detailní záběr, jak opilý Klement Gottwald močí do řeky. Jen mne napadlo, proč nedali tvůrci záběr třeba na močícího Msgr. ThDr. Jana Šrámka.

Nevím, jestli je nutno historickou postavu, ať je již jakákoliv, takto zesměšňovat. Nevzpomínám si, že by něco podobného bylo ve filmech o Hitlerovi, Stalinovi, či jiných diktátorech.

Tak se nechám překvapit dalšími díly, zda tvůrci někde ukážou např. zvracejícího Václava Havla, o němž bylo známo, že též nebyl zrovna abstinent.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaromír Petřík | pondělí 18.11.2013 11:47 | karma článku: 41,01 | přečteno: 10824x