Hájí EU naše zájmy nebo zájmy Kanady?

Premiér Nečas má v těchto dnech projednávat v EU otázku zavedených Kanadských víz vůči České republice. Věří někdo z vás, že EU v brzké době zasáhne v náš prospěch a Kanada víza zruší?

V první řadě zde přece jde o velké pokrytectví Kanady. Kanada jednostranně zavedla víza více než před rokem, aby zamezila přílivu Romů do svojí země.

Zdůvodnila však řádně Kanada tento svůj jednostranný krok, zda u nás skutečně dochází k porušování lidských práv nebo ne? V případě, že u nás dochází k porušování lidských práv, měla se tato záležitost okamžitě v rámci EU řešit. V případě, že ne, tak měla Kanada migrující Romy okamžitě na jejich náklady vrátit zpět!

Než by si Kanada zametla před vlastním prahem, zavedla jednostranně víza. A my? My jsme sklopili hlavy a nesměle špitli v EU, že to není spravedlivé a ať se nás EU zastane. Prezident Klaus to tehdy docela dobře vystihl slovy: „Kanada nám zavést víza může, za nás musí rozhodnout Brusel“…

A výsledek více než za rok? Naprosto nulový.

Kdybychom měli aspoň trochu hrdosti, tak bychom Kanadě víza zavedli, ať se Brusel třeba postaví na hlavu. Slováci se odvážili neuznat Kosovo a nepřispět Řekům na jejich dluhy.

A Francouzi? Když si dovolila komisařka pro spravedlnost a lidská práva Viviane Redingová kritizovat Francii za vyhošťování migrujících Romů, dali jí prezident Sarkozy s francouzskými politiky co proto bez ohledu na následky (osobně nevěřím, že nějaké budou).

A též nevěřím, že Francouzi jakkoliv ustoupí ze svého stanoviska.

Když před mnoha lety kritizovali pseudoochránci lidských práv plot v již legendární Matiční ulici, my jsme opět sklopili hlavy a plot zbourali. Navíc slušní lidé se museli vystěhovat a zvítězili nepřizpůsobiví občané.

Když bylo referendum o vstupu do EU, měl jsem rozporuplné pocity. Zastánci hlavně argumentovali, že jako členové EU budeme moci leccos ovlivnit a prosadit, kdežto jako nečlenové zůstaneme mimo dění.

Když si tak nějak promítnu posledních pár roků co jsme členy EU, stále jen MUSÍME plnit nějaké směrnice a nařízení, ale když potřebujeme pomoc, tak Brusel hájí zájmy nečlenů EU. V tomto případě hájí zájmy Kanady proti našim zájmům.

A ještě si říkám, zda skutečně MUSÍME mít tak málo národní hrdosti a všechno si nechat líbit.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaromír Petřík | čtvrtek 16.9.2010 14:30 | karma článku: 21,15 | přečteno: 1259x