Fenomén Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg je jedním z našich nejoblíbenějších politiků a velmi příznivě jsou mu nakloněna téměř všechna média. Bez mrknutí oka mu promíjí to, co by jinému politikovi neprošlo. Na základě informací, které mám k dispozici se pokusím popsat svůj pohled na Karla Schwarzenberga z trochu jiného světla

Několikrát jsem od Karla Schwarzenberga slyšel, jak mu syn vytýká, že nejde po majetku, jako někteří lidé, kteří si z politiky udělali zdroj obživy. Mezi lidmi má pověst člověka, kterému o majetek nejde, který jen zrestituoval co mu právem patřilo.

Ale zde nastává první problém. Schwarzenberg v České republice restituoval majetek orlické části svého rodu. Vyhrál soudní spor,  přestože adopcí  od svého strýce Jindřicha (otce Alžběty Pezoldové) ztratil nárok na tento majetek. Soudy v tomto případě upřednostnily rakouské právo, podle kterého adopcí nárok na dědictví nezaniká. Když jsem si tohle přečetl, tak jsem jen suše polknul – jak je možné, že soudy neupřednostnily naše právo, ale rakouské?

Mám obavy, že tím vznikl precedens, protože právo je jenom jedno, ať již dědické či trestní a potom by například u nás souzený muslim mohl zcela legálně požadovat, aby byl souzený podle islámského práva Šarija.

Pokud jsem se dočetl dále, s Alžbětou Pezoldovou vede Karel Schwarzenberg soudní spory dodnes, zrovna tak se spolkem myslivců ohledně honiteb. Takže zde se Karel Schwarzenberg rozhodně neprojevil jako člověk, kterému na majetku nezáleží. Jakým způsobem dokázal přesvědčit naše soudy, aby mu vydaly majetek podle rakouského práva, nevím – snad na základě jeho charisma…

Aféra Jiřího Čunka. Zde musím napsat, že se přinejlepším zachoval jako komik. Karel Schwarzenberg veřejně prohlásil, že odejde z vládního postu, pokud se prokáže, že bral Jiří Čunek úplatky. Celý národ si řekl: „To je slovo chlapa“.  Zadal audit, který měl Jiřího Čunka buď očistit anebo prokázat jeho vinu. A co čert nechtěl. Auditoři „vyhrabali“ dalších 1,5 milionů neprokázaných příjmů. Pokud si vzpomínám, J. Čunek tehdy řekl, že tyto peníze mu půjčil bratranec a tento bratranec národu sdělil, že nic nebude komentovat. Následným zásahem Renáty Vesecké do této kauzy, které se podařilo najít soudce, který Čunka zbavil viny a následné zametání stop… Karel Schwarzenberg byl s tímto výsledkem spokojený a ve vládě zůstal. Za sebe mohu říci, že takovým pohádkám Jiřího Čunka o úsporách a půjčkách by těžko někde věřili i šamané na Horním Kongu, ale Karel Schwarzenberg uvěřil.

Kosovo. Zde již přestává legrace. Kosovo vzniklo na základě porušení mnoha zákonů mezinárodního práva a stálo spoustu životů. Přes tvrdý nátlak USA je doposud neuznaly dvě třetiny států. Představme si, že na nějakém státním území vysokou porodností získá většinu určitá národnost a vyžene tu původní. Původní obyvatelé zde musí zanechat veškerý majetek a buď odejít, nebo zůstat a dále na sobě nechat páchat násilí. Ve všech civilizovaných společnostech by neexistovalo uznání státu vzniklé tímto způsobem. A Karel Schwarzenberg?

Ten s Topolánkem prosadil mimořádné zasedání vlády v Teplicích, kde hlavním bodem programu bylo uznání Kosova! O tom, že to byla Schwarzenbergova soukromá iniciativa svědčí to, že o tom ostatní členové vlády nevěděli. Lidovci v čele s Čunkem z toho byli tak šokovaní, že Kosovo odmítli uznat! I někteří zelení, kteří Karla Schwarzenberga do vlády dostali se od něj distancovali! Přesto se tohle bezpráví podařilo Karlu Schwarzenbergovi prosadit. Jaký byl asi účel, když vzápětí na tomto území Kosova začali Američané stavět velkou vojenskou základnu? V encyklopedii Wikipedia najdeme, že americká základna Camp Bondsteel má kolem 7.000 vojáků. To byl skutečně pravý důvod uznání Kosova. Srbové by těžko na svém území povolili americkou vojenskou základnu a Američané ji potřebují nějak legalizovat.

Gruzie. Když Gruzínská vojská vtrhla na území  Jižní Osetie a Abcházie, Karel Schwarzeberg okamžitě přispěchal s americkou verzí, že Rusové napadli Gruzii. Jakmile se ukázala pravda, že agresoři jsou Gruzínci, tak přestal tyto události komentovat, ovšem pro svého přítele Saakašviliho okamžitě vymohl z peněz našich daňových poplatníku 150.000.000,-Kč. Tuto zprávu přinesly iDnes 19.8.2008 a následující den již naše vláda na základě Schwarzenbergovy žádosti tuto částku Saakašvilimu přiklepla. Toto rozhodnutí velmi kritizoval i náš prezident Václav Klaus. Informovanější čtenáři jistě vědí, že Saakašvili velmi toužil po tom, aby na území Gruzie byla americká vojenská základna.

Za sebe jen napíši, že situace s Gruzií je dost podobná situaci s Kosovem.

A politické přesvědčení Karla Schwarzenberga? Pokud vím, tak v Rakousku podporoval Sociální demokraty, u nás byl členem US-DEU a ODA (po níž mimochodem zůstaly milionové dluhy), poté za  Zelené a nyní za TOP09.

A jeho první slova po úspěšných volbách pro TOP09? Ukradený církevní majetek se musí vrátit! Církevní restituce musí nastat co nejdříve! Zde se jen zeptám, jak církev přišla ke svému majetku. Vlastní prací? Nebylo to spíše dřinou tisíců bezejmenných nejchudších lidí, jejíž majetek si církev přivlastnila?

Dalo by se toho napsat ještě hodně, ale potom by tento článek byl již příliš zdlouhavý.

Osobně si myslím, že se Karlu Schwarzenbergovi mistrně povedla jedna věc: Svoje zájmy vydávat za naše zájmy.

Když trochu rozebereme činy Karla Schwarzenberga, tak logicky vychází, že hájí zájmy amerických militantních skupin s cílem co nejvíce poškodit Rusko. Viz Kosovo a Gruzie.

Přitom si myslím, že je chybou Rusko vylučovat z Evropy a uzavírat pouze bilaterární vztahy s USA. Když si odmyslíme momentální největší nebezpečí ve formě islámského extremismu, potom skutečné nebezpečí pro celý svět nastane hospodářská síla Číny. A jsem si jistý, že v tomto případě budou USA Rusko potřebovat.

Tento článek jsem napsal na základě mně dostupných informací. Pokud jsem se někde mýlil, nebo byl nepřesný, rád se omluvím.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaromír Petřík | úterý 10.8.2010 13:32 | karma článku: 31,38 | přečteno: 2777x