Bratři Mašínové a Milan Paumer

Tištěné noviny i Internet je nyní plný oslavných článků na hrdinství bratří Mašínů a Milana Paumera. Když někdo napíše opačný názor nebo kritickou připomínku, je označovaný za bolševika a zastánce komunistických zločinů. Jaká je skutečná pravda?

Nikdo z nás jsme nebyli přitom, když bratři Mašínové a Milan Paumer konali svoje skutky. Všechno známe víceméně z tisku a televize. Jaká jsou fakta na kterých se shodují historikové?

Skupina bratří Mašínů zakládala požáry stohů při zemědělských družstvech. Když požárníci přijeli hasit oheň, bratři Mašínové po nich stříleli ze zálohy a pokud vím, jeden z požárníků byl těžce zraněný (přišel o oko). Byli ti požárníci bolševičtí zločinci, na které museli střílet?

Při loupeži peněz bratři Mašínové zastřelili pokladníka. Mohou být různé verze, že pokladník vytáhnul zbraň, ale pokud vím, tak za všech režimů se takový čin nazýval bankovní loupež. A zde byl navíc zavražděný pokladník. Nebo snad tento pokladník byl bolševický zločinec?

Při přepadení četnické stanice bratři Mašínové spoutali, omámili a potom podřízli řadového policistu. Pokud vím, tak za všech režimů je vražda zajatce válečný nebo kriminální zločin. A policista Honzátko? Prokázal někdo, že byl komunistický zločinec?

Světem v současné době hýbe islámský extemismus. Naše civilizace odsuzuje sebevražedné atentátníky. Málokdo se zamýšlí nad jejich pohnutkami. Když se mladý člověk nechá roztrhat výbušninou, aby zabil nevinné lidi, jaká ho k tomu vede motivace? Navíc nemá sebemenší šanci na přežití. A bratři Mašínové - ti přežili! Podřezali svázaného policistu, stříleli ze zálohy po požárnících, zastřelili pokladníka... Kdo je zločinec a kdo hrdina? Islámští sebevrahové nebo bratři Mašínové? Pokud si odmyslím emoce, náboženský či politický motiv, tak mi vychází jako "hrdinové" islámští fundamentalisté. Položme si další otázku: Když bojovníci afghánské opozice zabijí naše vojáky, jsou to zločinci, nebo hrdinové? Přece z jejich pohledu bojují proti ozbrojenému nepříteli, který okupuje jejich zemi.

Premiér Nečas při pohřbu Milana Paumera řekl, že proti zotročení lze bojovat všemi způsoby. Znamená to tedy, že Mašínové měli právo zabíjet lidi, kteří se jim náhodou připletli do cesty? Vždyť i Olga Hepnarová zabila 8 lidí, kteří v nesprávnou dobu byli na nesprávném místě. Chtěla se tímto činem údajně pomstít za to, že ji tehdejší společnost přisoudila roli otloukánka. Jenže do svého činu nikdy nemíchala politiku. Kdyby tehdy tvrdila, že tento čin spáchala z politických důvodů, možná by se nyní našli lidé, kteří by ji pokládali za oběť komunismu.

Na diskuzním fóru Novinek jedna čtenářka napsala, že hrdina je ten, kdo by raději položil svůj život, než by ublížil a natož zabil nevinného. Myslím si že to vystihla přesně, aspoň to takto cítím. Ať mne nyní bojovníci proti bolševikům ukamenují, ale já s touto čtenářkou naprosto souhlasím.

Bohužel nemohu souhlasit s Petrem Nečasem, ani představiteli naší vlády kteří se pohřbu Milana Paumera zúčastnili. Já, člověk pravicového smýšlení vlastně ani nyní nemám koho volit. Vládu, která schvaluje vraždění nevinných lidí prostě nemohu...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaromír Petřík | sobota 7.8.2010 13:13 | karma článku: 31,28 | přečteno: 2399x