Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Znovuzavedení dobrovolných pobytů problémových dětí v diagnostických ústavech

Diagnostické ústavy řeší aktuální nastavení systému, které neodpovídá jejich představám a potřebám zejména potřebám konkrétních dětí, které jsou zde umísťovány. Samotné děti nemohou za špatné systémové nastavení. 

Střediska výchovné péče a diagnostické ústavy jsou místa, kde dochází k výchově dětí zatížených problémy, za které často nemohou. Děti s poruchami chování představují sociální skupinu ohroženou negativními sociálními vlivy. Situace v běžných školách se zhoršuje, roste procento dětí s problémovým chováním nebo poruchou chování v třídních kolektivech. Problémové chování se projevuje v různých formách: šikana, kyberšikana, zvýšená agresivita, odmítání autorit, používání vulgarit a další. Pedagogičtí pracovníci nemají účinné prostředky k prevenci proti těmto jevům, ve školách navíc chybí speciální pedagogové, kteří by situaci pomohli řešit.

Diagnostické ústavy řeší aktuální nastavení systému, které neodpovídá jejich představám a potřebám zejména potřebám konkrétních dětí, které jsou zde umísťovány. Samotné děti nemohou za špatné systémové nastavení. Navštívila jsem Diagnostický ústav a středisko výchovné péče v Brně na Veslařské ulici, kde jsem si vyslechla problémy v praxi. Uvědomila jsem si, že tyto informace souvisí s tím, co znám od pedagogů ze základních a středních škol mého obvodu. Následně jsem zorganizovala několik jednání s ředitelkou Diagnostického ústavu a zástupkyněmi MŠMT. V Senátu jsem na toto téma zorganizovala seminář, o který byl velký zájem.

Jedním z velkých témat, které se objevily na semináři, bylo znovuzavedení dobrovolných pobytů. Takzvané dobrovolné pobyty byly umožněny využít zákonným zástupcům dětí s poruchou chování na vlastní žádost do 31. 8. 2017. Od 1. 9. 2017 jsou děti umisťovány do diagnostických ústavů pouze na základě soudního rozhodnutí a dobrovolné pobyty je možné realizovat pouze ve střediscích výchovné péče. Dobrovolný pobyt dítěte v diagnostickém ústavu umožňuje operativní rychlé řešení situace ohroženého dítěte, aniž by se muselo čekat na zdlouhavé rozhodnutí příslušného soudu. Operativní spolupráce diagnostických ústavů a dětských domovů či výchovných ústavů by vedla ke zlepšení situace v umístění daného dítěte. Dobrovolné pobyty jen ve střediscích výchovné péče zatěžuje kapacitu i program středisek a také neodpovídá jejich zaměřením. Možnost realizace smluvních pobytů v diagnostických ústavech je důležitou a nedílnou součástí komplexního systému preventivně výchovné péče. Je to nejjednodušší cesta, jak dosáhnout rychlého výsledku, který se velmi efektivně projeví v terénu při preventivní práci s dětmi. Pobyty v diagnostických ústavech nekonkurují pobytům ve střediscích výchovné péče, naopak mohou na sebe plnohodnotně navazovat. Střediska se zaměřují na první signály projevů poruch chování nikoliv na již rozvinutou poruchu chování, která vyžaduje jiný přístup.

Pobytům předchází ambulantní péče, kdy dochází k několika schůzkám s dítětem i zákonnými zástupci, zpracovává se rodinná anamnéza a zapojuje se i škola a orgán sociálně-právní ochrany dětí. Zákonní zástupci jsou nezbytnou součástí při změně chování dítěte. Navíc platí za pobyt, stravu a kapesné částku 5300 měsíčně, mají tedy i finanční motivaci. Cílem těchto pobytů je návrat do rodinného prostředí. Iniciovala jsem novelu zákona č. 109/2002 Sb., o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o změně dalších zákonů, kde je cílem znovuzavedení těchto dobrovolných pobytů v diagnostických ústavech. Novela zákona je podána v poslanecké sněmovně, kde dostala podporu napříč stranami. Nyní se musí vyjádřit vláda a poté bude možno návrh zařadit na pořad schůze poslanecké sněmovny. Situace v terénu je naprosto nevyhovující, proto se snažím procesy urychlit, jak nejvíc to jde, aby novela mohla platit co nejdříve.

Autor: Jaromíra Vítková | středa 15.5.2019 9:24 | karma článku: 9,03 | přečteno: 346x
  • Další články autora

Jaromíra Vítková

ŘSD zahájilo stavbu okružní křižovatky na silnici I/43 u Sebranic

Stavební práce se naplno rozbíhají na silnici I/43 u obce Sebranice, kde ŘSD začíná budovat novou okružní křižovatku. Předpoklad zprovoznění nové křižovatky je koncem letošního roku.

3.8.2023 v 18:25 | Karma: 6,28 | Přečteno: 241x | Politická aréna - pro politiky

Jaromíra Vítková

Hluk má velmi negativní dopady na zdraví, proto není možné limity hluku navyšovat

V pátek 14. 7. 2023 podalo 23 senátorů z různých stran politického spektra, včetně mě, návrh na zrušení vybraných ustanovení nařízení vlády č. 433/2022 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací.

21.7.2023 v 18:09 | Karma: 10,52 | Přečteno: 236x | Politická aréna - pro politiky

Jaromíra Vítková

Petice Za zachování veřejných poštovních služeb je důvodná

Česká pošta, s.p. je ve vážné situaci, kdy dlouhodobě nedostávala finanční prostředky ve výši, která jí náležela. Tato situace trvala několik let. Česká pošta, s.p. i v zájmu zlepšení situace proto propouštěla pracovníky.

22.6.2023 v 10:55 | Karma: 11,16 | Přečteno: 272x | Politická aréna - pro politiky

Jaromíra Vítková

Podpora neziskových organizací je důležitá

Na základě podnětu z terénu jsem uskutečnila pracovní jednání k problematice financování svazů. Jednotlivé svazy jsou zastřešující organizace, které pod sebou mají desítky pobočných spolků.

6.6.2023 v 11:19 | Karma: 6,84 | Přečteno: 351x | Politická aréna - pro politiky

Jaromíra Vítková

Ústav pro studium totalitních režimů si zaslouží odpovídající budovu

Z budovy sídla ÚSTR na Žižkově, v níž se uskutečňovaly pravidelné konference, prezentace výstupů, badatelská činnost a další aktivity pro veřejnost, se v důsledku nezdařilé rekonstrukce stala budova v havarijním stavu.

27.4.2023 v 9:31 | Karma: 6,85 | Přečteno: 273x | Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 91
  • Celková karma 7,65
  • Průměrná čtenost 225x
Senátorka za obvod č. 49 Blansko. V Senátu jsem zařazena do Klubu KDU-ČSL, Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice a Podvýboru pro sport. Jsem členkou volební komise a stálou ověřovatelkou Senátu. Moje témata jsou: doprava, zejména D43, školství, nyní zejména řemeslné obory, životní prostředí, cestovní ruch, památky, neziskové organizace a další.

Seznam rubrik