Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Petice Za zachování veřejných poštovních služeb je důvodná

Česká pošta, s.p. je ve vážné situaci, kdy dlouhodobě nedostávala finanční prostředky ve výši, která jí náležela. Tato situace trvala několik let. Česká pošta, s.p. i v zájmu zlepšení situace proto propouštěla pracovníky.

Ve veřejném prostoru rezonuje nedobrá situace státního podniku Česká pošta. Do Senátu byla doručena petice Za zachování veřejných poštovních služeb. V médiích proběhla zpráva o rušení 300 poboček České pošty a objevují se informace o finančním ohrožení a o transformaci státního podniku. To vše znepokojuje občany, kteří služeb České pošty využívají a nevědí, co bude dál. Petici Za zachování veřejných poštovních služeb jsem převzala letos v únoru v Senátu.  

Osobně se problematikou České pošty zabývám v Senátu delší dobu. Již v roce 2018,  na základě požadavků ze senátního obvodu, jsem svolala jednání k projektu Pošta Partner, spolupracovala jsem na řešení Petice Za zachování veřejných poštovních služeb  také v roce 2018. Dále jsem v rámci Komise pro rozvoj venkova opět připomínala problémy v rámci projektu Pošta Partner v roce 2022 a v té době jsem se podílela na usnesení Komise ohledně nedobré situace České pošty, s.p. a usnesení schválil v lednu Senát. K petici jsem uspořádala kulatý stůl za účasti dotčených odborníků, ministerstev a institucí.

Česká pošta, s.p. je ve vážné situaci, kdy dlouhodobě nedostávala finanční prostředky ve výši, která jí náležela. Tato situace trvala několik let. Česká pošta, s.p. i v zájmu zlepšení situace proto propouštěla pracovníky. Těm, kteří zůstávali, nezvyšovala platy. Situace pro pošťáky i další pracovníky znamenala velký stres, obrovskou zátěž a obavy o budoucnost. Navrhla jsem usnesení, které schválilo plénum Senátu ve středu 21. 6. 2023.

Zásadní sdělení je to, že petice je důvodná. Dále v návrhu na usnesení jsou body, které hovoří o nutnosti zlepšit komunikaci České pošty, s.p. s veřejností, zaměstnanci a samosprávami, protože rušení poboček, které se odehrálo v dubnu, nebylo dostatečně projednáno  s dotčenými a vyvolalo  obrovský negativní ohlas. Podporujeme MV ČR a MPO ČR v přípravě legislativních změn, které umožní předvídatelné financování služeb, aby se neopakovala situace z minulých let. Podporuje se i transformační projekt, který by měl zajistit větší efektivnost, udržitelné financování a stabilitu podniku.

Pro zlepšení situace, nejen podniku, ale i pracovníků, Senát navrhuje, aby vedení České pošty, s.p. a Ministerstva vnitra ČR zefektivnilo poskytování služeb a hospodaření s majetkem. V minulosti se osvědčil projekt Pošta Partner, který by bylo vhodné dále rozvíjet a tím zefektivnit zachované základní poštovní služby. Jediný bod, který na plénu Senátu neprošel, byl odsouhlasen petičním výborem a týkal se zlepšení finančního ohodnocení zaměstnanců. Myslím si, že pošťákům by se přidat mělo.

Česká pošta, s.p. také potřebuje od vlády definici přesného rozsahu služeb, které vzhledem k veřejnému zájmu, vláda bude vyžadovat. Navrhuje se, aby stát financoval veřejné služby včas a ve výši, která odpovídá poskytovaným veřejným službám. Zaměstnanci musí mít jistotu do budoucnosti, a proto se doporučuje vedení více se zaměstnanci i odborovými svazy v této věci komunikovat. S ohledem na to, že petice v roce 2018 nebyla ve všech bodech řešena, žádáme všechna dotčená ministerstva i Českou poštu, s.p., aby do 31. srpna 2023 informovala o přijatých opatřeních k usnesení Senátu.

Autor: Jaromíra Vítková | čtvrtek 22.6.2023 10:55 | karma článku: 11,16 | přečteno: 272x
  • Další články autora

Jaromíra Vítková

Komise pro rozvoj venkova řešila problematiku bezprizorních zvířat

Na 13. schůzi Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova, která zasedala 16. dubna, se na můj podnět řešila problematika nelegálních dovozů zvířat z Ukrajiny a problematika registru psů, koček a útulkových zvířat.

28.4.2024 v 19:33 | Karma: 5,34 | Přečteno: 178x | Politická aréna - pro politiky

Jaromíra Vítková

Ministr dopravy přijel do Boskovic debatovat na téma I/73

Ministr dopravy Martin Kupka přijal mé pozvání na setkání s veřejností v Boskovicích, které se konalo v pátek 16. února 2024 v Zámeckém skleníku za podpory města Boskovice.

18.2.2024 v 17:14 | Karma: 9,94 | Přečteno: 487x | Politická aréna - pro politiky

Jaromíra Vítková

V Senátu se uskutečnilo veřejné slyšení k petici

V Senátu jsem uspořádala pod Výborem pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice veřejné slyšení k petici „Diskriminační podmínky v zemědělství – nerovné podmínky pro sdružené vlastníky“.

1.2.2024 v 18:42 | Karma: 10,40 | Přečteno: 339x | Politická aréna - pro politiky

Jaromíra Vítková

Příprava nové kapacitní komunikace I/73 pokračuje

Již dlouhodobě se zasazuji o výstavbu nové kapacitní komunikace I/73 a přestože vše nejde tak rychle, jak by si mnozí přáli, tak se pomalými krůčky blížíme ke kýženému výsledku.

1.12.2023 v 19:24 | Karma: 6,56 | Přečteno: 183x | Politická aréna - pro politiky

Jaromíra Vítková

PROSAZUJI ODSTRANĚNÍ LEGISLATIVNÍ CHYBY V NOVELE ENERGETICKÉHO ZÁKONA

Již od minulého volebního období se věnuji problematice propan-butanových lahví a obchodu s propan-butanem. V této záležitosti spolupracuji s vedením Ministerstva životního prostředí v čele s ministrem Petrem Hladíkem.

27.11.2023 v 20:49 | Karma: 5,72 | Přečteno: 209x
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 8,56
  • Průměrná čtenost 225x
Senátorka za obvod č. 49 Blansko. V Senátu jsem zařazena do Klubu KDU-ČSL, Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice a Podvýboru pro sport. Jsem členkou volební komise a stálou ověřovatelkou Senátu. Moje témata jsou: doprava, zejména D43, školství, nyní zejména řemeslné obory, životní prostředí, cestovní ruch, památky, neziskové organizace a další.

Seznam rubrik