Sport a doping

V oblasti sportu je často řešen dopingový přestupek vrcholových sportovců. Je to opravdu nemilá skutečnost. 

V Senátu jsem členkou Podvýboru pro sport Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. Jako jedno z posledních témat byla řešena aktualizace Přílohy I a Přílohy II Mezinárodní úmluvy proti dopingu ve sportu. Senátem byl vysloven souhlas s ratifikací této Úmluvy.

Díky vývoji dopingových látek a metod v oblasti sportu se pravidelně musí aktualizovat přílohy Úmluvy. Úmluva tak reaguje na vývoj v oblasti využívání podpůrných prostředků ve sportu, který je, bohužel, rychlejší než odhalování tohoto dopingu. V oblasti sportu je často řešen dopingový přestupek vrcholových sportovců. Je to opravdu nemilá skutečnost. Na sportovce se zvyšuje tlak ze strany trenérů a sportovních organizací, aby překonávali sportovní rekordy. Díky tomu někteří sportovci sami sáhnou po dopingu. Nechtějí ztratit svou slávu, pocit seberealizace ani materiální výhody, které jim vrcholový sport přináší.

Já osobně podporuji malé sportovní kluby, kde dobrovolní trenéři a rozhodčí působí bez finanční odměny a na úkor svého volného času. Dotace získávají nelehce a v pozdních termínech. Přitom smysluplně zajišťují volný čas dětí a mládeže. To by se mělo změnit. Sama jsem sportovně založená a ráda jezdím na kole. Sport je důležitý nejen pro zdravý vývoj člověka, ale je to i příjemná relaxace.

 

Autor: Jaromíra Vítková | pátek 14.6.2019 13:34 | karma článku: 6,01 | přečteno: 163x