Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání

Zaměřit vzdělávání více na získávání kompetencí potřebných pro aktivní občanský, profesní a osobní život. Snížit nerovnosti v přístupu ke kvalitnímu vzdělávání a umožnit maximální rozvoj potenciálu dětí, žáků a studentů.

Předškolnímu vzdělávání se věnuji dlouhodobě a při posledním jednání s ministrem MŠMT Petrem Gazdíkem jsem se domluvila na organizaci semináře v Senátu, který bude věnován Rámcovému vzdělávacímu programu pro předškolní vzdělávání.

Rámcový vzdělávací program vychází z dokumentu Strategie 2030+, kde jsou uvedeny dva hlavní cíle. První je Zaměřit vzdělávání více na získávání kompetencí potřebných pro aktivní občanský, profesní a osobní život, druhý cíl je Snížit nerovnosti v přístupu ke kvalitnímu vzdělávání a umožnit maximální rozvoj potenciálu dětí, žáků a studentů. Nyní probíhá veřejná komunikace záměrů, připomínkové řízení je do 31. 5. 2022. Dále bude pokračovat činnost Pracovní rady a schválení procesu aktualizace RVP PV.  V září se již bude připravovat samotná aktualizace. Předpokládá se zapojení veřejnosti a během roku 2023 dokončení a schválení úprav. Od 1. 9. 2024 bude možnost dobrovolně postupovat dle nového RVP PV a od 1. 9. 2025 to již bude povinné.

Seminář jsme doplnili o druhé téma a to pedagogickou diagnostikou a plynulý přechod z předškolního do základního vzdělávání. Dotazy se dotkly i dalších témat a to přípravných tříd, odkladů, speciálních pedagogů a logopedů, povinného předškolního vzdělávání, spolupráce MŠ a ZŠ a mnoho dalšího. Odezva od zúčastněných byla velmi pozitivní a všichni by přivítali pokračování setkávání k problematice předškolního vzdělávání.

Autor: Jaromíra Vítková | čtvrtek 26.5.2022 7:21 | karma článku: 5,20 | přečteno: 165x