Projekt Mariánská triáda vrcholí

Křtiny, Vranov u Brna a Sloup v Moravském krasu mám moc ráda, jsou to významná a milá poutní místa našeho kraje. Aby to věděli i věřící a turisté z jiných částí ČR, dokončila jsem svůj tříletý projekt Mariánská triáda.

Mariánská triáda zahrnuje poutní místa Vranov, Křtiny a Sloup, největší poutní kostely na Blanensku. Postupně vznikaly tři propagační materiály. V roce 2020 se materiál soustředil na kostel Narození Panny Marie ve Vranově, v roce 2021 na chrám Jména Panny Marie ve Křtinách. Letos triádu završí kostel ve Sloupě. Letáky jsou v poutních místech i info centrech. Prosím, vnímejte duchovní rozměr i odkaz našich předků.

Cestovní ruch je oblast, ve které se pohybuji již řadu let, mám i povědomí o takzvané náboženské turistice. Poutní místa lákají věřící i nevěřící, jedná se totiž o významné kulturní památky, které vypovídají o historii a kultuře našich předků. Projekt Mariánská triáda jsem plánovala již před lety, ale už jsem ho nechtěla odkládat. Díky zkušenostem a spolupráci s farnostmi jsem projekt mohla spustit. Letáky budou zdarma k mání ve Sloupě a některých informačních střediscích.

Od nejstarších dob se věřící v modlitbách utíkají pod ochranu Panny Marie ve všech nebezpečích a potřebách. Tak tomu je i v kostele Panny Marie Bolestné ve Sloupu v Moravském krasu, na který se zaměřuje třetí díl Mariánské triády. Hlavním poutním svátkem je pátek před Květnou nedělí, tzv. Květný pátek, kdy se v kostele slaví za přítomnosti stovek poutníků sedm mší svatých. Druhou hlavní poutí je třetí neděle v září – Podzimní pouť.

Autor: Jaromíra Vítková | neděle 3.4.2022 11:30 | karma článku: 5,76 | přečteno: 102x