Problematika propan-butanových lahví je složitá

Největší problém je určení vlastníka propan-butanové lahve a s tím související odpovědnost za funkčnost, opravy a revize těchto lahví. Proto jsem svolala kulatý stůl, který proběhl v Senátu 1. března.

Dlouhodobě se objevují problémy, které se týkají oběhu propan-butanových lahví. V českém právním řádu je tato problematika řešena v zákoně o obalech a energetickém zákoně, což je nesystémové. Proto jsem svolala kulatý stůl, který proběhl v Senátu 1. března za odborné spolupráce s Ministerstvem životního prostředí. Za ministerstvo byl přítomen náměstek Petr Hladík a vrchní ředitel David Surý. Za Ministerstvo průmyslu a obchodu se účastnil ředitel Jan Zaplatílek. Dále se účastnili zástupci Českého svazu plníren propan-butanu a České asociace LPG, České inspekce životního prostředí, České obchodní inspekce, Státního úřadu inspekce práce Jiří Kottnauer a další zainteresované osoby, mezi nimiž byl i děkan Fakulty právnické Západočeské univerzity Stanislav Balík a advokátka Zuzana Rennerová a Eva Nouzová.

Největší problém je určení vlastníka propan-butanové lahve a s tím související odpovědnost za funkčnost, opravy a revize těchto lahví. Problematika oběhu propan-butanových lahví byla otevřena v Senátu již dříve v souvislosti s projednáváním novely energetického zákona v srpnu 2021 a tehdy byl v Poslanecké sněmovně a v Senátu předložen i pozměňovací návrh. Již v době projednávání novely energetického zákona v srpnu 2021 jsem byla v kontaktu s provozovateli, kterých se to týká. Bohužel, pozměňovací návrh, který by odstranil nesystematičnost z energetického zákona, nebyl přijat. S ohledem na dlouhodobou problematiku jsem svolala kulatý stůl se všemi zainteresovanými zástupci institucí. Vážnost problému dokládají aktuálně zprávy z poslední doby, týkající se několika výbuchů. Vznikají nejen škody na majetku, ale jsou ohroženy i lidské životy.

Jednání u kulatého stolu bylo náročné a složité. Ředitel odboru MPO Jan Zaplatílek uvedl, že bude pokračovat v dosavadních jednáních s oběma profesními asociacemi a v dohledné době plánuje společné jednání s cílem odstranit doposud existující nesoulad mezi těmito asociacemi v některých bodech navrhovaného řešení zmíněné problematiky.

 

Autor: Jaromíra Vítková | pondělí 6.3.2023 14:51 | karma článku: 7,05 | přečteno: 347x