Posílení mobilního signálu na venkově

MPO začátkem března 2023 vyhlásilo výzvu „Rozvoj mobilní infrastruktury sítí 5G v investičně náročných místech na venkově“ s alokací 300 milionů Kč. 

Již od roku 2020 řeším nedostatečné pokrytí mobilním signálem v senátním obvodu Blansko. Celkem 42 obcí má nedostatečný mobilní signál. V některých obcích nejsou pokryty mobilním signálem veřejné budovy ani obecní úřad, ztěžuje to pracovní i soukromý život. V rámci internetového bankovnictví Vám nepřijde potvrzovací SMS zpráva, abyste mohli dokončit platbu. V případě potřeby se člověk nedovolá ani složkám záchranného systému.

Pro obce jsou náklady na realizaci výstavby nových vysílačů velmi vysoké. Komunikovala jsem s Ministerstvem průmyslu a obchodu i s Českým telekomunikačním úřadem a také se zástupci poskytovatelů mobilního signálu. Na tyto kroky MPO v létě zareagovalo a spustilo tzv. veřejnou konzultaci k připravované výzvě na podporu výstavby 5G sítí.  Díky veřejné konzultaci byl sestaven seznam míst, kde některá místa nesplňují podmínky výzvy a je třeba řešit, kde vzít finance, které by obcím pomohly s výstavbou infrastruktury.

MPO začátkem března 2023 vyhlásilo výzvu „Rozvoj mobilní infrastruktury sítí 5G v investičně náročných místech na venkově“ s alokací 300 milionů Kč. Výčet obcí, které mohou žádat je součástí výzvy, jedná se o venkovské lokality, kde z důvodu předpokládané nízké ziskovosti a řídkého osídlení selhávají tržní mechanismy, proto zde nejsou doposud vybudovány sítě 4G (LTE) ani 5G. Podporovanými aktivitami je budování nové pasivní infrastruktury pro mobilní sítě a modernizace stávajících prvků pasivní infrastruktury pro mobilní sítě. Žadatelem o dotaci jsou podnikatelské subjekty splňující kritéria. Datum ukončení příjmu žádostí o dotaci je 5. června 2023 dle vyjádření MPO.

V některých obcích se podařilo mobilní signál vyřešit, což je například obec Deštná nebo Kořenec. V dalších obcích se problematika mobilního signálu řeší, většinou je to dlouhodobý proces.  V obci Deštná si řešení vyžádalo vybudování nové věže a její umístění tak, aby nová základnová stanice pokryla i obce Roubaninu a Horní Smržov. Po zdlouhavých procesech se v roce 2022 nakonec podařilo vysílač vybudovat a zprovoznit. I v obci Kořenec se po delší době podařilo dotáhnout problém s mobilním signálem do zdárného konce. Nyní probíhá instalace antén na mobilní signál.

Již jsem jednala s novým předsedou Rady Českého telekomunikačního úřadu Markem Ebertem. Probrali jsme aktuální výzvu na posílení mobilních sítí a domluvili jsme se, že uspořádáme společně jednání v obvodu se všemi zainteresovanými subjekty pro starosty obcí.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaromíra Vítková | pondělí 20.3.2023 10:49 | karma článku: 8,23 | přečteno: 216x