Polytechnické vzdělávání dnes a zítra

Děti se učí rychleji a zvládají úkoly lépe, než si dokážeme představit. Šijí na šicích strojích, vyrábějí ze dřeva, šroubují, řežou pilkou a jsou někdy daleko šikovnější než dospělí. 

Společně s  MAS Boskovicko PLUS, z. s.  jsme uspořádali konferenci v Boskovicích na téma „Polytechnické vzdělávání dnes a zítra & sdílené dobré praxe“. Konference se konala 11. října v Zámeckém skleníku Boskovice. Cílem akce bylo seznámit účastníky s polytechnickým vzděláváním a rozvojem manuální zručnosti dětí a žáků v regionu a sdílet příklady dobré praxe.

Konferenci jsme měli naplánovanou již v roce 2020, ale koronavirus nám nedovolil ji uskutečnit. Polytechnickému vzdělávání se věnuji již řadu let a v tomto směru jsem oslovila MAS Boskovicko PLUS, která v rámci projektu MAP II realizuje řadu pěkných aktivit. Na konferenci vystoupili jak zástupci MŠMT, mateřské školy, základní i střední školy, dále zástupce okresní hospodářské komory a MAS Boskovicko PLUS.

Důležité je nastavit dobré zázemí již v mateřských školách. Děti se učí rychleji a zvládají úkoly lépe, než si dokážeme představit. Šijí na šicích strojích, vyrábějí ze dřeva, šroubují, řežou pilkou a jsou někdy daleko šikovnější než dospělí. Propojit postupně polytechnické vzdělávání na základní a střední školy je optimální řešení. Úskalím polytechnické výchovy je celkově malá propagace a povědomí široké veřejnosti. Dále na konferenci zaznělo, že velkým problémem je nedostatek odborných pracovníků, ať už řemeslníků nebo inženýrů v oborech technického vzdělávání.

Je skvělé, že konference se účastnili zástupci škol od mateřských až po střední, zástupci firem, neziskových organizací a dalších relevantních subjektů. Na závěr si přítomni měli možnost prohlédnout Centrum polytechnické výchovy a vzdělávání při ZŠ Boskovice.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaromíra Vítková | pátek 15.10.2021 8:12 | karma článku: 8,46 | přečteno: 191x