Podpora neziskových organizací je důležitá

Na základě podnětu z terénu jsem uskutečnila pracovní jednání k problematice financování svazů. Jednotlivé svazy jsou zastřešující organizace, které pod sebou mají desítky pobočných spolků. 

Uspořádala jsem pracovní jednání k problematice financování a budoucí podpory spolkové činnosti svazů. Jednání se zúčastnili zástupci za Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo financí, Úřad vlády a zástupci Českého zahrádkářského svazu, Českého svazu včelařů, Českomoravské myslivecké jednoty, Českého rybářského svazu a Českého svazu chovatelů.  

Na základě podnětu z terénu jsem uskutečnila pracovní jednání k problematice financování svazů. Jednotlivé svazy jsou zastřešující organizace, které pod sebou mají desítky pobočných spolků. V poslední době se podpora neziskových organizací snížila a některé svazy tak byly donuceny k tomu, aby zvyšovaly svoje členské příspěvky. To se negativně odráží v členské základně.

Svazy včelařů, myslivců, zahrádkářů, rybářů a chovatelů mají dohromady celkem asi 500 tisíc členů. Podpora z Ministerstva zemědělství se oproti minulosti letos snížila. Svazy ovšem deklarují, že dotace nepobírají jen na fungování svazu, ale peníze putují dolů směrem do jednotlivých organizací, proto je důležité tuto podporu dobře nastavit.

Zazněla řada podnětů ať už k nastavení a pravidlům dotací či ke komunikaci. Já osobně se snažím spolkovou činnost podporovat, protože je velmi důležitá a prospěšná. Spolky pracují s dětmi a mládeží a provozují také vzdělávací činnosti. Domluvili jsme se společně na určitých krocích a uvidíme, co se podaří prosadit.

Autor: Jaromíra Vítková | úterý 6.6.2023 11:19 | karma článku: 6,84 | přečteno: 351x