V Lanžhotu se projednávala petice proti vyhlášení CHKO Soutok

Jako místopředsedkyně Výboru pro vzdělání, vědu, kulturu, lidská práva a petice (“VVVK“), jsem svolala jednání k petici Proti vyhlášení CHKO Soutok, které se konalo ve Společenské domě v Lanžhotu.

Samotnému jednání ve Společenském domě předcházela prohlídka lokality Soutok a lužních lesů, spolu s dalšími senátory, zástupci petičního výboru, zástupci Lesů ČR a Agentury ochrany, přírody a krajiny.

Petice, která bude projednávána byla podepsána méně jak deseti tisíci občany, proto nebude podle jednacího řádu Senátu projednávána na plénu. Garanční výbor se však usnesl, že uskuteční toto veřejné jednání. VVVK přijal petici 7. března a vyslechl si vyjádření petičního výboru a požádal o stanovisko Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí a Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu..

Petenti skrze petici žádají, aby byl kompletně zastaven celý proces vyhlašování CHKO a zrušeny veškeré aktivity směřující k vyhlášení CHKO Soutok. Petenti tvrdí, že naprostá většina občanů a zájmových spolků dotčených obcí, kterých se plánované vyhlášení CHKO týká, se shodují na tom, že nebyla dosažena shoda pro realizaci procesu vyhlášení CHKO Soutok.

Jednali jsme téměř čtyři hodiny, což bylo poměrně náročné. Těší mě, že debata byla konstruktivní, bez zbytečných emocí a byly doplněny další informace. V čase mezi přijetím petice a dnešním jednáním jsem iniciovala schůzku se zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny, zástupci petentů, zástupci MŽP a se zástupci samosprávy města Lanžhot a některých spolků.

Na jednání do Lanžhotu přišly více než čtyři desítky lidí. Nebyla však sdělována žádná závěrečná stanoviska, neboť VVVK si může dále vyžádat další informace a podklady.

Autor: Jaromíra Vítková | čtvrtek 23.5.2024 0:00 | karma článku: 6,56 | přečteno: 182x