Obce získají přístup do centrální evidence psů

Od roku 2020 je ze zákona povinné čipování psů. Druhým krokem je právě centrální evidence. Přístup do evidence mají mít nejen veterináři, ale také orgány veřejné moci a částečně i chovatelé.

Senát schválil novelu veterinárního zákona, která zavádí registraci psů v centrální evidenci, kterou bude provozovat Komora veterinárních lékařů.

Od roku 2020 je ze zákona povinné čipování psů. Druhým krokem je právě centrální evidence. Nyní existují jen dílčí databáze a to komplikuje hledání majitele zatoulaného psa. Centrální systém sjednotí, aby se dalo dohledávat očipovaného psa v celé republice. Ještě se bude muset dořešit problém se čtečkami, které neumí odhalit každý čip.

Přístup do evidence mají mít nejen veterináři, ale také orgány veřejné moci a částečně i chovatelé. Novela řeší také podrobnosti povinného čipování psů a zavádí podle požadavku EU pravidla pro mezinárodní přepravu zvířat. 

Samosprávy měst a obcí kvitují tento důležitý krok zpřístupnění centrální evidence. Obce zajišťují útulky, odchyt psů, mají s tím spojené nemalé náklady. Každá samospráva, která bude moci nahlédnout do evidence, bude ve výhodě. Urychlí se proces vrácení nalezeného zvířete majiteli a obcím se sníží náklady na péči.

Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova žádá Komoru veterinárních lékařů a Ministerstvo vnitra o urychlené řešení problémů s novým informačním systémem tak, aby mohl být spuštěn co nejdříve. Je třeba také zajistit dostatečné personální zajištění s ohledem na nové kompetence plynoucí z novely zákona. Komise dále žádá Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo vnitra o zřízení speciální pracovní skupiny k problematice zajišťování povinností obcí při péči o bezprizorní zvířata. Ta by mohla řešit další problémy v této oblasti, které trápí samosprávy bez patřičných kompetencí.

 

Autor: Jaromíra Vítková | čtvrtek 11.8.2022 11:55 | karma článku: 5,93 | přečteno: 210x