Aktuální stav přípravy silnice I/73

V letošním roce 2023 se bude zahajovat stavba okružní křižovatky pod společností Alps. Nyní je vyhlášena soutěž na zhotovitele stavby a samotná realizace se předpokládá ve 2. pol. roku 2023 

Dlouhodobě se věnuji v oblasti dopravy zejména komunikaci I/73. Poslední beseda se konala v Černé Hoře 7. září 2022 za účasti kompetentních zástupců. Od té doby se udála řada jednání.

V říjnu 2022 jsem se opět obrátila na pana generálního ředitele ŘSD ČR ohledně aktuálních informací. V listopadu mě ministr dopravy přizval na jednání s ŘSD a starosty, kde představil postup MD ČR a potvrdil výstupy z besedy v Černé Hoře. V prosinci jsem se účastnila výrobního výboru k jižní části plánované I/73, tedy k úseku D1-Bořitov. Dotčené samosprávy byly seznámeny s koncepcí technického řešení silnic I/73 a I/43. Studie je včetně mimoúrovňových křižovatek, jižního obchvatu Kuřimi a vyvolaných přeložek dotčených úseků krajské a místní sítě, místních a účelových komunikací včetně dotčených komunikací polních a lesních cest.

Na jednání výrobního výboru projektanti seznámili zástupce obcí s návrhem řešení s důrazem na řešení dopravních vazeb, přístupnosti území, zabezpečení řešení střetů s prvky životního prostředí a dalšími podrobnostmi. Trasa je ovlivněna především členitostí terénu a stávající zástavbou. V severní části je členitost terénu velká s ohledem na hluboká údolí. Součástí TES bude také hlukové posouzení a v návaznosti na to budou navržena protihluková opatření. Prověřuje se i možné doplnění zemních valů, aby silnice byla začleněna do krajiny a v problematických místech pohledově odcloněna. V rámci výrobního výboru mohli zástupci obcí podávat své podněty a připomínky k danému úseku.

Výstavba úseku D1-Bořitov se předpokládá dle harmonogramu ŘSD od roku 2030. Úsek Bořitov-Svitávka se předpokládá realizovat v letech 2026-2029. Úsek Svitávka – Staré Město je předpoklad začít realizovat v roce 2028.

 

V letošním roce 2023 se bude zahajovat stavba okružní křižovatky pod společností Alps. Nyní je vyhlášena soutěž na zhotovitele stavby a samotná realizace se předpokládá ve 2. pol. roku 2023 dle možností koordinace staveb a oprav na silnici I/43 ve stavební sezoně 2023

Autor: Jaromíra Vítková | úterý 31.1.2023 12:47 | karma článku: 7,36 | přečteno: 272x