Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O překvapeních v Jeseníku aneb jak zkrotit zbytečné emoce

Byla jsem pozvána svými kolegy z loterních podniků na diskuzi o hracích automatech do Jeseníku. Moc jsem se tam těšila, už proto, že v nedalekém Šumperku jsem strávila svá školní a gymnaziální léta. Tam čas od času zavítám, ale přímo v Jeseníku a jeho okolí jsem dobrých třicet let nebyla. Jako v celé zemi se polorozpadlé horské usedlosti změnily v pečlivě udržovaná stavení, často upravené jako penziony. Samotný Jeseník bych ani nepoznala, jak zkrásněl. To ovšem starousedlíci tolik nevnímají. Navíc se tato oblast potýká s vysokou nezaměstnaností. Jedinou šancí v této lokalitě je turismus, ale ani ten nemá v CHKO na růžích ustláno.

Ale nejela jsem tam obdivovat krásy přírody, ani zvelebování nemovitostí - nýbrž hájit svou profesi. Sraz jsme tudíž měli v místní herně. Aktivisté by řekli v "zaplivané herně". Já jsem pochopitelně nic takového neočekávala, ale představovala jsem si útulný, čistý podnik provinčního charakteru. Ale musím říct, že mi jako naturalizované a nafrněné Pražandě, spadla čelist! Vešla jsem na zahrádku s krytým sezením v záplavě květin a vodotryskem - vše citlivě sladěné s původní architekturou budovy. Ani interiér podniku ničím nepřipomínal hernu, jak ji znám. Jen příjemný podnik k posezení. Kasínová část byla oddělena a v podstatě skryta. Na každém detailu bylo patrno, s jakým nadšením majitel podnik budoval. S tím vším korespondovala i velice přátelská a vřelá atmosféra mezi podnikatelem a jeho zaměstnanci. Naštěstí bylo natolik málo času, že jsem nestihla začít závidět, ale jen jsem s úžasem obdivovala... krásy jedné herny.
Ale ten den nebylo překvapením zdaleka konec. Zúčastnila jsem se jako zástupce zaměstnanců heren mnoha podobných debat po celé republice. Ve všech městech byly organizovány aktivisty nebo opozičními zastupiteli - tedy takzvanými odpůrci hazardu. V Jeseníku tuto akci však pořádali zastánci rozumné a adresné regulace. Než se tato skutečnost vyjasnila, byla příčinou mírného jiskření mezi panem místostarostou Halasem a zástupci Synotu. Ono není divu - Jeseník byl snad prvním místem, kde se provozovatelům a zaměstnancům loterních společností nikdo nepokoušel nasazovat psí hlavu. Snad jen hlavní host MUDr. Petr Jeřábek, Ph.D. na nás pohlížel poněkud s despektem. Osobně mi ho bylo chvílemi líto. Evidentně si dal s přípravou přednášky velkou práci, ale netušil, že ji bude dělat skutečným odborníkům z oboru, jakými jsou pánové M.Valenta, Mikoška či Ing. Vrzáň. A bylo dobře, že nebyl přítomen pan doktor Kasal - ten by se z náhledu do historie hazardních her zcela jistě smíchy potrhal. Zato pokud okrajově hovořil o zkušenostech s patologickými hráči ze své lékařské praxe, byly tyto části přednášky podnětné a poutavé. Škoda, že toto téma nebylo nosné.
Překvapivé bylo i chování vrchního zakazovače Matěje Hollana. Usazen v první řadě po celou dobu trvání debaty pilně datloval svou nejnovější filipiku proti neposlušným zastupitelstvům některých měst kteří neskáčou, jak on píská, a tvářil se, že tam vlastně ani není. Jen na přímou otázku pana Valenty - jestli si pan Hollan uvědomuje, že vznik černých heren a provoz tzv. kvízomatů je přímým důsledkem jeho politické práce a kolik stojí daňové poplatníky policejní zásahy proti nelegálům, odpověděl, že žádnou černou hernu neotevřel a je mu to jedno. Druhý významný brněnský aktivista Martin Freund se sice debaty aktivně účastnil, ale nebyl zrovna v nejlepší formě, takže s ním nebyla žádná legrace. Umí být kousavější...
Nejpříjemnějším překvapením byl závěrečný příslib konstruktivní spolupráce mezi místními provozovateli zastoupenými panem Chytilem, sdružením Spelos a zastupiteli. Z toho plyne poučení, že tam, kde je dobrá vůle a ochota se podívat na problematiku i ze zorného úhlu oponentů a hodnotit situaci bez hysterie, je vždy naděje na konsenzus. A držím palce kolegům v Jeseníku, aby vše klaplo.
Douška.
Ale ještě jedno překvapení mě čekalo na cestě zpět do Prahy. Posledním vlakem z Jeseníku se mnou jeli i brněnští aktivisté - vyzbrojeni lahváči. Že volební lídr aktivistů netuší, že obtěžování okolí hlasitými telefonáty patří k vrcholům bezohlednosti je jedna věc - naštěstí se v horách signál často ztrácel. Ale že pánové opustí své místo a zanechají po sobě odpadky a prázdné láhve rozházené po sedačkách...to už je docela na pováženou. Od mravokárců a ochránců životního prostředí bych podobné chování doopravdy nečekala.

Autor: Jarmila Novotná | pátek 29.8.2014 22:03 | karma článku: 10,81 | přečteno: 593x
  • Další články autora

Jarmila Novotná

Regulace hazardního hraní podle premiéra Sobotky

Regulace hazardu se stala národním sportem, ve kterém se populističtí politici začali poměřovat s neomarxisty. Kdo víc, kdo rychleji, kdo lépe. V mezičase však jasně vede premiér Sobotka.

10.11.2015 v 5:40 | Karma: 13,30 | Přečteno: 407x | Diskuse| Ostatní

Jarmila Novotná

Falešná hazardní hra Matěje Hollana

Několik let pilně plnil současný brněnský náměstek noviny a televizní stanice svým spravedlivým bojem proti kamenným hernám a kasínům. V duchu hesla "účel světí prostředky"

23.10.2015 v 6:50 | Karma: 20,03 | Přečteno: 788x | Diskuse| Ostatní

Jarmila Novotná

Podle hnutí ANO je regulace hazardu deratizací

Na svých facebookových stránkách hnutí ANO pěje ódy na svého předsedu, spasitele a dobroděje. Nejen z obsahu, ale i z formy poněkud mrazí. Silně připomíná fašistické projevy.

31.7.2015 v 14:03 | Karma: 14,12 | Přečteno: 404x | Diskuse| Ostatní

Jarmila Novotná

Jak nakrmit vlka, aby z kozy neubylo

Návrh zákona, který vláda na svém zasedání 29.7.2015 schválila, potvrzuje podezření, že svůj "boj" proti patologickému hráčství vůbec nemyslí vážně. Zamýšlí pouze populisticky zlikvidovat kamenné herny a většinu kasín.

30.7.2015 v 11:09 | Karma: 9,47 | Přečteno: 258x | Diskuse| Ostatní

Jarmila Novotná

Kolik králíků v klobouku má ještě ministerstvo financí v zásobě?

Nedávno jsem označila MF za cirkus na kolečkách, neboť vytahuje návrhy novel a zákonů o loteriích jako kouzelník králíky z klobouku, s jejich zdaněním přímo mistrně žongluje a budoucnost věští z koule.

14.5.2015 v 23:07 | Karma: 9,52 | Přečteno: 400x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 651x
Jarmila Novotná